В ден, в който нивата на фини прахови частици са

...
В ден, в който нивата на фини прахови частици са
Коментари Харесай

София вече има план за действие при мръсен въздух, който тепърва ще променя

В ден, в който равнищата на фини прахови частици са няколко пъти над нормата, Столичният общински съвет одобри ограниченията си за справяне с казуса. Те обаче бяха съществени подложени на критика от опозицията, най-много тъй като общината ще подхваща действителни дейности едвам откакто няколко следващи дни нездравословните излъчвания за били най-малко 4 пъти над нормата.

Преди да бъдат признати през днешния ден, ограниченията бяха променяни на няколко пъти от представянето им за пръв път през декември. Те са фокусирани върху ограничението на придвижването на колите, като не се визира другите съществени замърсители - отоплението на твърдо гориво с високо наличие на сяра и пепел и противозаконното горене на гуми, остарели облекла, метали, пластмаса и други боклуци.

В гласуването участваха 45 съветници, като единствено четиримата представители на " Патриоти за София " (ВМРО и Атака)гласуваха срещу точно тъй като не се плануват дейности за справяне с проблемите с битовото отопление.

След влизането на ограниченията в действие, в общината ще вършат разбори за тяхното деяние и ще може да ги трансформира. По-сериозните ограничения като цялостна възбрана за придвижване на коли в центъра и безвъзмезден градски превоз ще могат да бъдат въведени едвам откакто се създадат промени в законите. Те ще бъдат инициирани от кмета на София Йорданка Фандъкова и откакто влязат в действие, общинските съветници още веднъж ще гласоподават спешния си проект.

Прилагането на спешния проект пък напълно зависи от системата за прогноза за два дни напред, в които има опция за превишаване на равнищата на фини прахови частици. Тя обаче е с към 80% акуратност. Както означи по-време на съвещанието зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ) прогнозата на системата за през днешния ден се сбъдна.

Мерките

Когато 2 станции предвиждат, че за идващите 2 дни равнищата на ФЧП са до 3 пъти над нормата - 150mg/m3, Столичната община ще да извести КАТ да вършат по-интензивни инспекции за това кои коли замърсят въздуха. Ако температурите разрешават ще се подхваща миене и метене на улиците. Служителите на Столичния инспекторат пък ще вършат инспекции дали в пунктовете за вторични първични материали и в автосервизите не се горят боклуци.

Другата активност на общината в същото време ще бъда да извести жителите посредством уеб страницата си за прогнозата. За задачата ще бъде основано и мобилно приложение.

Същите ограничения ще се ползват и когато прогнозата за идващите два дни е за превишения сред 3 и 4 пъти над нормата. Тогава обаче ще се позволява паркирането в крайните десни платна на някои от огромните булеварди около центъра на града.

Забрана за паркиране в елементи или изцяло в сините и зелените зони, както и затваряне за коли на улици, ще се вкарва, когато прогнозите са за превишения 4 пъти над нормата. Тогава също ще е разрешено паркирането по булеварди, а КАТ и Столичен инспекторат ще правят инспекции.

Ако тези дейности не дадат резултат, прогнозата се окаже вярна и в два следващи дни се регистрира четирикратното превишение на нормата, общината ще пусне целодневния " зелен билет " на цена от 1 лев за цялата мрежа от градския превоз.

Съветниците от ГЕРБ и патриотите не одобриха предлагането на Венцислав Мицов от " Политическа група 5 " общината да вкарва " зеления билет " с началото на отоплителния сезон и да го стопира в неговия край.

След промени в закона

Мерките, които зависят от измененията в законите са ограничението на колите ще бъде на няколко стадия. Първо ще се не разрешава придвижването на коли в центъра сред 8 сутринта и 20 часа вечерта, по-късно в сектора сред булевардите " Патриарх Евтимий ", " Христо Ботев ", " Тодор Александров " и `Васил Левски ". При преценка ще бъде затварян и целият център. Тогава ще бъде въвеждан и безвъзмезден градски превоз.

Тогава общината ще вкара и " плаващо работно време " за администрацията си, с цел да се облекчи придвижването на коли в пиковите часове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР