В чии ръце днес е битката с различните зависимости и

...
В чии ръце днес е битката с различните зависимости и
Коментари Харесай

Милена Петрова: Зависимостите обикновено не са по една

В чии ръце през днешния ден е борбата с другите зависимости и има ли смяна в настройките на обществото към този проблем, изясняват двамата съоснователи на Асоциация за предварителна защита и работа със зависимости и на Терапевтичен център за лекуване за зависимости " Само през днешния ден " във Варна - Милена Петрова и Павел Павлов.

“Много по-важно е да се вложат старания в предварителната защита, тъй като както споделят американците - един $ в предварителна защита, по-късно икономисва седем $, вложени в лекуването ”, споделя Павел Павлов

По думите му, лекуването е доста скъпо, тъй като веднъж процесът станал необратим, т.е. когато е развита хронична взаимозависимост, всички стадии на лекуване, които са измислени до момента, са доста ниско ефикасни. “За страдание, до по-голямата част от хората, които развиват хронична взаимозависимост, въобще не стигаме и не можем да им помогнем ”, добавя той.

Много от напъните на Асоциацията са ориентирани в предварителна защита по какъв начин да предотвратят зависимостта, само че това е комплициран развой, в който са ангажирани доста хора на разнообразни равнища - страна, учебни заведения, просветителна система, полиция, обществена система.

Колкото и да е надалеч страната ни в обезпечаването на такава добра връзка и взаимна работа сред всички равнища на държавните институции, с цел да бъде ефикасен този развой, към този момент въпреки всичко се вършат някакви първи стъпки.

Милена Петрова и Павел Павлов в действителност ползват в страната ни опит, теоретичен в чужбина.

“В процеса на работа, се открива под главната химическа взаимозависимост, такава към любовта, секса, хазартна взаимозависимост. Няма по какъв начин да лекуваме единствено една алкохолна взаимозависимост, без да лекуваме другото, което я заобикаля. Зависимостите нормално не са по една, те са в пакет с нещо друго ”, споделя Милена Петрова .

За доста зависимости се приказва, че се предават по завещание, само че доста изследвания демонстрират, че няма единствено една причина за появяването на избрана взаимозависимост. 
“Зависимостта, сама по себе си, е доста по-сложно заболяване от това дали човек е хазартно, алкохолно, хранително подвластен - това е на повърхността, под нея постоянно стои един и същи механизъм ”, изясни още Милена Петрова.

Още за зависимостите и това, което ги предизвика - чуйте в диалога на Гергана Пейкова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР