В четвъртък швейцарските законодатели подкрепиха с минимално мнозинство позиции, насочени

...
В четвъртък швейцарските законодатели подкрепиха с минимално мнозинство позиции, насочени
Коментари Харесай

Швейцария: Замразените руски активи ще се използват от Украйна

В четвъртък швейцарските законодатели поддържаха с минимално болшинство позиции, ориентирани към разрешаване на потреблението на замразени съветски държавни активи за финансиране на военни репарации в Украйна .

Това уточни Агенция Франс Прес.

Въпросът беше горещо обсъждан в Швейцария, където дискретността в основната банкова промишленост и традицията за индиферентност на страната са високо ценени.

Горната камара на Народното събрание гласоподава с 21:19 гласа в поддръжка на поредност от оферти, подкрепени от държавното управление, като трима се въздържаха. Долната камара ги одобри предходната година .

Те проправят пътя на държавното управление да работи върху международноправна основа за потребление на замразени активи на държави-агресори за погашение на компенсации в нападнатите страни.

Резервите и активите на съветската централна банка са на стойност над 8 милиарда $ и се държат в Швейцария.

" Фактите са в действителност доста ясни ", съобщи министърът на външните работи Игнацио Касис пред горната камара на Народното събрание.

" Русия е нарушила съществено интернационалното право. Поради това тя би трябвало да възвърне породените вреди.
 Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия
Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Забраните за реекспорт в Украйна водят до понижаване на поръчките

" В момента се водят интернационалните полемики по отношение на обезщетителните механизми и Швейцария взе участие в тях със своите познания, умения и цялата си история в тази област . "

Сега Берн ще се стреми да сътвори интернационалната правна основа, нужна за създаването на механизъм за обезщетение на световно ниво .

Той ще има за цел да разреши замразените средства от централната банка на агресора или активите на неговите държавни сдружения да бъдат законно трансферирани на нападнатата страна.
 FT: Швейцария, Австрия и Сърбия са новите централи на съветското разузнаване в Европа
FT: Швейцария, Австрия и Сърбия са новите централи на съветското разузнаване в Европа

Кремъл прегрупира шпиони на Стария континент, само че и в Турция и ОАЕ

Гласуването в четвъртък последва многолюден спор в горната камара на Народното събрание .

Имаше опасения дали имиджът на Швейцария във връзка с неутралитета може да бъде оскърбен и дали Швейцария прави задоволително, когато в Европа има война.

Касис се аргументира, че след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година Швейцария е подкрепила засегнатото население с към три милиарда швейцарски франка (3,4 милиарда долара) .

Освен това държавното управление има намерение да похарчи към 1,5 милиарда швейцарски франка за Украйна и района в интервала 2025-2028 година Швейцария също по този начин възнамерява да бъде хазаин на мирна конференция по-късно тази година.

" Не би трябвало да се изчервяваме, когато приказваме за Украйна на интернационалната сцена ", сподели Касис, без значение дали става въпрос за финансов, дипломатически или филантропичен фронт.

Дългогодишната позиция на Швейцария е на добре въоръжен боен неутралитет.
 Неутрална Швейцария натрупа оръжия
Неутрална Швейцария натрупа оръжия

Берн счита, че " дивидентът на мира " е привършен

Тя отхвърля да изпраща оръжия на Киев или да позволява на страните, които имат оръжия, създадени в Швейцария, да ги реекспортират в Украйна.

Но тя се причисли към икономическите наказания на Европейския съюз против Русия.

През май предходната година Министерството на стопанската система съобщи, че 7,4 милиарда швейцарски франка от запасите и активите на съветската централна банка се държат в Швейцария.

Швейцария също по този начин е замразила 7,5 милиарда швейцарски франка в съветски фондове и активи, притежавани или следени от глобени лица, компании или формирания, съобщи тогава министерството.
 Швейцария провежда мирна конференция за Украйна до лятото
Швейцария провежда мирна конференция за Украйна до лятото

По искане на Киев

Страната е от дълго време желана дестинация за богати руснаци и техните активи .

Асоциацията на швейцарските банкери пресмята, че през март 2022 година съветските клиенти са държали почти 150 милиарда швейцарски франка в банки в Швейцария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР