В четвъртък приключиха двуседмичните блокади на миньорите от т. нар

...
В четвъртък приключиха двуседмичните блокади на миньорите от т. нар
Коментари Харесай

Истина ли е, че ТЕЦ-овете са икономически и енергиен гръбнак на България?

В четвъртък завършиха двуседмичните блокади на миньорите от т. нар Маришки басейн. Но протестиращите обявиха ясната си подготвеност да продължат стачните дейности, при несъблюдение на техните претенции.

След 14-ти дни протестиращите енергетици и миньори взеха решение да вдигнат блокадите на автомагистрала „ Тракия “ и „ Подбалканския път “, само че да продължат протестната си подготвеност, в случай че настояванията им за изтеглянето на териториалните проекти и правенето на нова енергийна тактика, без да се постанова намаляването на мощностите на ТЕЦ-овете и загуба на работни места, не бъдат почетени.

Според него настояванията на протестиращите могат да бъдат признати без колосални взаимни отстъпки

На този декор съгласно проучване на европейския съвет за външна политика по-голяма част от българите декларират, че биха желали в България да се създава повече сила от възобновими енергийни източници за сметка на въглища и природен газ.

„ Аз не бих твърдяла, че България дължи икономическата си мощност навръх този вид централи. С изключение на 2022 година, където заради войната пазарите просто бушуваха, което и направи тези централи по този начин задоволително конкурентноспособни на енергийните пазари, защото себестойността на създадената сила е висока, не е висока поради самата суровина, а е висока, тъй като те заплащат квоти, или разрешителни за това че замърсяват. Тези разрешителни всяка година се повишават фрапантно “, сподели доктор Мария Трифонова от „ Център за проучване на демокрацията “.

Намалява броя на енергетиците на автомагистрала „ Тракия “, махнати са и палатките

На близо 75 милиона евро за последните пет години възлиза дължимата сумата за така наречен въглеродни квоти, твърди отчет на съдружие „ За Земята “.

„ Въглищните цени са свързани с цената на въглеродните излъчвания, които сега се движат към 100 евро на звук, като там също се чака едно гладко покачване “, сподели Радостина Славкова от съдружие „ За Земята “.

Междувременно комисията по енергиен преход прави изследване за гладко намаляващи мощности на ТЕЦ-овете до 2026, 2030 и 2050 година.

„ Във всички райони има много ограничения ориентирани към преквалификация и обучение, това е образование на служащите да работят в новите перспективни промишлености. Нашите териториални проекти за жалост не са най-конкретните в тази посока “, акцентира Апостол Дянков, началник стратегия „ Климат и сила “ WWF България.

Пример за преквалификация на работна ръка е град Козани в гръцката област Западна Македония. 

Преходът към нисковъглеродни излъчвания не значи затваряне на въглищните централи и прекъсване на работата на мините, сподели Янилин Павлов

„ Западна Македония е знак на енергийното развиване на Гърция, от повече от пет десетилетия, тъй като това е от водещо значение за стопанската система на региона. Преди три години страната предприе огромни промени в целия енергиен проект на района. В този подтекст общината сформира специфична комисия за оптимално бързо осъществяване на програмата. Започваме един общ път на индустриализация сред университета и бизнеса. По този метод ще създадем квалифицирани фрагменти, които да работят в посока на зелена стопанска система, по този начин огромен % от изгубените работни места поради енергийния преход ще бъдат запълнени “, съобщи проф. Лефтерис Топаоуглу.

От Европейските синдикати регистрират непостоянна връзка с членовете на сдружението от българска страна.

„ Да, в България, работим със синдикатите, сътвориха се работни групи, само че постоянно към нас идва тази противоположна връзка за неустойчивост, неяснота на решенията. Причина за това е и политическата обстановка в страната, с неналичието на непрекъснато държавно управление тези групи няма по какъв начин да работят пълноценно. При липса на разговор сред синдикати, политици, а и самите служащи какъвто следим в България единственото, което може да се реализира даже и дребното останала млада работна ръка ще напусне района “, уточни Корина Зиролд от Съюз на Европейските Синдикати.

„ Перник е безусловно подготвен за енергиен преход “, сподели Тодор Тодоров

Така през 2018 година Министерството за екологичен преход в Испания сплотява, политици, синдикати и бизнеса в общ план за справяне с работническата рецесия и подсилване на стопанската система. 

„ Социалния разговор е важен. Имаше даже и общо координиране по тематиката, какво да се прави със чиновниците които не могат да бъдат преквалифицирани. Тоест служащите на възраст, които обаче няма да доближат пенсионна възраст до затварянето на тамошните ТЕЦ-ове, по този начин пакет с финанси беше пренасочен точно към тях “, добави Зиролд.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР