В четвъртък Европейският парламент ще дискутира способността на Унгария да

...
В четвъртък Европейският парламент ще дискутира способността на Унгария да
Коментари Харесай

ЕП поставя под съмнение унгарското председателство на ЕС

В четвъртък Европейският парламент ще дискутира способността на Унгария да поеме ротационното председателство на 27-членния Европейски съюз през идната година, базирайки се на проблемите на страната с върховенството на закона, демонстрира проекторезолюция на Народното събрание, представена от Ройтерс.

Държавата, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, възнамерява и ръководи срещи на миинистри и подготвителни органи на Европейски Съюз и съставлява държавните управления на Европейски Съюз в връзките с други институции на Европейски Съюз и интернационалните организации.

Председателството е отговорно за стимулирането на работата по законодателството на Европейски Съюз, като работи като честен и безпристрастен медиатор - изискване, което Унгария няма да може да извърши заради многочислените си спорове с Европейски Съюз, се чака да съобщи европарламентът.

" Парламентът задава въпроса по какъв начин Унгария е в положение да извърши надеждно тази задача през 2024 година предвид на противоречие с правото на Европейски Съюз и полезностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, както и правилото на лоялно съдействие ", се споделя в проекторезолюцията

Според календар, координиран от всички държавни управления на Европейски Съюз през 2016 година, Унгария би трябвало да ръководи блока сред юли и декември 2024 година Въпреки че календарът е бил променян преди този момент заради присъединението на нови страни, смяната да се основава на проблемите на страна с върховенството на закона би било невиждано.

Унгария от дълго време е в несъгласие с Европейски Съюз по голям брой въпроси, като върховенството на закона, корупцията на високи равнища, неналичието на правосъдна самостоятелност, нарушаването на университетските свободи и правата на ЛГБТ-хората. ЕС замрази милиарди евро средства за Будапеща поради своите опасения.

Унгарското държавно управление договаря с Европейски Съюз от години по тези въпроси, само че договарянията са постигнали дребен прогрес.

Решението дали да се промени календарът на председателствата на Европейски Съюз, с цел да се отсрочи или анулира председателството на Унгария, е в ръцете на другите държавни управления на Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР