В четвъртък, 20 април, на две четения Саеймът на Латвия

...
В четвъртък, 20 април, на две четения Саеймът на Латвия
Коментари Харесай

Латвия забрани тържества на 9 май освен Деня на Европа

В четвъртък, 20 април, на две четения Саеймът на Латвия одобри закон " За възбраната за осъществяване на избрани обществени събития на 9 май ", забраняващ всички тържества и празненства на този ден, като се изключи събитията за Деня на Европа. Когато за такива обществени събития се изисква разрешене, издавано от общинските управляващи, само че в текста това право им е отнето.

Запазва се решението от предходната година, определящо 9 май като ден в памет на тези, които страдаха и починаха в Украйна, заяви латвийската организация " Делфи ".

Законът беше подсилен от 79 депутати (от общо 100), като изброените цели са:
Законът планува, че на 9 май е неразрешено провеждането на публични развлечения и празнични събития, събрания, шествия и събирания на обществени открити пространства на цялата територия на Латвия. Не е позволено потреблението на пиротехнически произведения за 30 часа - през цялото денонощие на 9 май и до 7 часа на 10 май. " 9 май символизира окупацията и анексирането на Латвия като част от Съюза на руските социалистически републики (СССР), това е ден, който избрана част от обществото чества като ден, прославящ тоталитарните и окупационните режими. Затова е в полза на латвийската страна безмълвно да изрази неоправдателна позиция против противозаконната политика на окупационната власт и осъществените закононарушения както на Съюз на съветските социалистически републики, по този начин и на нацистка Германия, да насърчи публичното схващане на събитията на територията на Латвия по време на Втората международна война и следвоенния интервал, за подсилване на историческата памет на обществото, за недопускане на погрешно, неопределено и преднамерено отразяване на исторически събития, като по този метод се сътвори общо схващане за 9 май ", се изяснява в претекстовете към закона.

Подчертава се също, че страната е длъжна да се грижи за личната си сигурност при всевъзможни условия, а при отбраната на държавната сигурност би трябвало да се ползва правилото на предпазливостта, което в една демократична и правова страна значи, че не би трябвало да се чака, до момента в който се стигне до нанасяне на действителни вреди.

" Оправданите съмнения за опцията за такива вреди са задоволителни, с цел да може страната да предприеме в точния момент ефикасни и пропорционални ограничения за попречване на настъпването им ", се споделя още в текста.

В него се показва също, че военната експанзия, подхваната от граничната на Латвия страна (Русия) в Украйна, изисква да се обърне особено внимание на задължението за отбрана на националната сигурност и да се обмислят нови ограничения за отбрана на националната сигурност, изключително като се има поради фактът, че военните дейности на Русия против Украйна са невиждана и неоправдана експанзия през 21 век в Европа, която се прояви в безчет военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени от съветските въоръжени сили.

" Това е жестоко нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, което е в очевидно несъгласие със отговорностите на Русия, произлизащи от Устава на Организация на обединените нации и императивните правила на интернационалното право, както и със отговорностите, които Русия пое с подписването на Будапещенския меморандум и ангажимент за гарантиране на териториалната целокупност и суверенитет на Украйна ", се споделя в претекстовете към закона.

Добавя се още, че Русия е освен граничеща с Латвия, само че и страна, която дълго време е създавала по-големи или по-малки закани за националната сигурност, в това число посредством използване на съветската " политика на сънародниците " в Латвия.

Има и отпратка към отчета за 2022 година на Службата за отбрана на конституцията, в който се споделя, че през миналата година съветската политика е станала намерено омразна по отношение на Латвия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР