В чест на Деня на българското кино - 13 януари,

...
В чест на Деня на българското кино - 13 януари,
Коментари Харесай

Безплатни прожекции на български филми в чест на Деня на българското кино

В чест на Деня на българското кино - 13 януари, Националният кино център и Столична община в съдействие с Българската национална филмотека, Националния замък на културата, Съюза на българските кино дейци и Съюза на артистите в България провеждат прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

Филмовата стратегия е с вход свободен като се изключи билетите за най-новите филми - „ Вездесъщият “, „ Възвишение “ и „ Дъвка за балончета “ в кината „ Люмиер “ и „ Одеон “, които единствено на 13 януари са на специфичната цена от 5 лева

От 2005 година по самодейност на Националния кино център на 13 януари - датата на първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов „ Българан е галант”, българската кино общественост празнува своя професионален празник.

През изминалана година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев „ Посоки “ беше определен за програмата „ Особен взор “ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в влиятелната селекция. В същата стратегия взе участие и копродукцията „ Уестърн “ на Валеска Гризбах. ¾ на Илиян Метев завоюва „ Златен леопард “ в секцията „ Режисьори на сегашното “ в Локарно. Редица участия и награди завоюва и документалният филм „ Пощальонът “ на Тонислав Христов. Сред сполучливите копродукции с българско присъединяване се подредиха и „ Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за госпожа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику.

През 2017 българското кино завоюва голям брой интернационалните награди и участия в конкурсни прогами, само че за първи път от доста години завоюва и сърцата на българските фенове, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите: „ Воевода “ на Зорница София Попганчева, „ Бензин “ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „ Възвишение “ на Виктор Божинов и „ Дъвка за балончета “ на Станислав Тодоров – Роги. През миналата година с поддръжката на НФЦ бяха осъществени над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които означиха извънреден триумф пред българската и международната аудитория.

През 2015 София бе оповестена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР