В чест на 137 год. от Съединението на Княжество България

...
В чест на 137 год. от Съединението на Княжество България
Коментари Харесай

Щафетен маратон се провежда днес по централните булеварди в София

В чест на 137 год. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в София през днешния ден се организира Щафетен маратон. Той потегля от стадион " Васил Левски " в 9 сутринта.

Маршрутът на маратона е на обиколки от 5 км. Участниците ще преминат през централната част на град София по бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ” (западното платно), ул. „ Професор Фритьоф Нансен ”,(до бул. Васил Левски) и назад до бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ", бул.България до бул. „ Пенчо Славейков “ назад до бул.„ България ”, надясно по бул. " Черни връх " до музея " Земята и хората " назад до бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ” (източното платно), стадион „ Васил Левски ”.

За последния шести пост бул. „ Драган Цанков “ и обиколка в Борисова градина до финала. Общата отдалеченост е 42.195 км. Маршрутът по цялото му продължение е с парапети, ленти и насочващи стрелки по пътната настилка. На основните места има съдии.

Идеята на маратона е да разпространява щафетното тичане в шосейните бягания и да се излъчат Екиден отборните първенци на България за 2022 година в избраните от уредниците категории в Щафетното тичане.

Терминът " екиден " идва от Япония и е композиция от думите „ пункт “ (駅) и „ предаване “ (伝). Първото Екиден съревнование било спонсорирано и проведено от Yomiuri Shimbun - един от петте национални японски вестници, издаван и до в този момент от най-голямата медийна компания в света -Yomiuri Group. Вестникът има две издания дневно – утринно и вечерно, а тиражът му е сред 10 и 13 милиона.

Японският щафетен маратон Екиден е проведен през 1917 година и се организира в продължение на три дни сред остарялата японска столица Киото и съвременна столица Токио. Разстоянието е 508 км, а мотивът е бил отбелязването на годишнината от преместването на столицата. Самото име " екиден " е измислено от поета Токи Замаро, който по това време е бил шеф на отдел обществени въпроси при Yomiuri Shimbun.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР