В борбата си с проблеми, кризи и стрес ние минаваме

...
Коментари Харесай

Как да се справим с тревожността и стреса чрез спорт

В битката си с проблеми, рецесии и стрес ние минаваме през разнообразни цикли. От потрес през отказване, яд, боязън до спорене, примирие и приемане. В изискванията на пандемичната рецесия обаче стоим непрекъснато в стръмнината на страха, гнева и отричането. Те изморяват и носят горест, паника и загубата на смисъл. Съвсем неотдавна излезе детайлно Европейско здравно изследване (EHIS), обвързвано точно с коронавирус рецесията, което демонстрира, че 44.90% от изследваните лица на възраст над 15 година се усещат напрегнати и изпитват стрес, 35% имат проблеми със съня, 33.5% имат чувство за злощастие и 60% имат сериозна взаимозависимост от екрани и цифрови устройства. Всички зависимости - алкохол, тютюнопушене, хранителни разстройства, приложимост на наркотични субстанции... са нарастнали неведнъж, в това число и потреблението на антидепресанти. Кампанията на веригата фитнеси " Next Level " продължава да оказва поддръжка и да дава тласъци за профилактика на менталното здраве посредством акцията си " Красив разум ". В всеки може да ревизира коя физическа интензивност най-добре ще се отрази на положението му все още. Кои са източниците на тревога и дистрес към нас?
На първо място, големият поток от информация. Медиите и интернет заляха всички ни с лавина от всякаква информация. Това докара до социална атмосфера на тревога и комплициране. От друга страна, повсеместното чувство, че не може да се разчита на институции, на шеф, на познати, сътвори тежко чувство за беззащитност и неизбежност. Личната битка с рецесията, със загубата, с предотвратяването на вредите породиха доста посттравматични стресови разстройства.
Защо ни е толкоз мъчно да се оправим със напрежението, с паниката, с дистреса?
Най-вече поради измененията в биохимията, които всички ние доста дълго поносим. Заради непрекъснатото напрежение в оста на напрежението в нашите тела лимбичната ни система и по-специално амигдалата непрекъснато подават сигнали до тялото, граничещи със опасност за живота. Всичко това води до дистрес и последвалите под паника положения, зависимостите от алкохол, опиати, хранителни разстройства, автоагресията... все непродуктивни механизми за справяне с дистреса и тревогата.
Какво да създадем, когато усещаме тревога?
" Най-важно е да свържем съзнанието си с друга позитивна действителност посредством физическа интензивност! Не са ни нужни дълги и комплицирани тренировки. Важно е да са постоянни и енергични. Тези с кардиоелемент работят за по-бързото метаболизиране на адреналина и непотребния тироксин в кръвообращението. Умереното тичане, скачане на въже, потреблението на степери, практикуването на напади, " Джъмпимг Джак ", " Бърпи " и по този начин добре структурираните групови занимания отстраняват чувствата за вдървеност и напрежение във всяка част на тялото. Когато знаем часовете и дните, в които ще практикуваме аеробните занимания, тялото след към месец стартира да " чака " ендорфините - субстанции, сходни на морфина, създаващи чувство за благоденствие ", разяснява психологът Ани Владимирова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР