В безочливо академично плагиатство беше уличен министър-председателят на Люксембург Ксавие

...
В безочливо академично плагиатство беше уличен министър-председателят на Люксембург Ксавие
Коментари Харесай

Премиерът на Люксембург е плагиатствал 96% от дипломната си работа

В безсрамно академично плагиатство беше махленски министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел. Журналистическо следствие на локалната онлайн медия Reporter.lu откри, че 54 от 56 страници в дипломната работа на днешния министър председател съдържат текстове на други създатели без изтъкване на източника. Което значи, че 96% от " труда " на 48-годишния политик са преписани.

Става дума за дипломната работа, с която през 1999 година Бетел приключва магистратура след образованието си по право в Университета на Лотарингия във френския град Нанси. Авторите на следствието са я прегледали в този момент и са открили, че на практика целият текст съставляват " впечатляващ миш-маш от копирани пасажи, което не дава отговор университетските условия ".

Бетел е министър-председател на Люксембург от 2013 година, когато успя да постави завършек на десетилетната доминация на Християнсоциалната партия към Жан-Клод Юнкер. През 2018 година той сътвори обединението със социалистите и Зелените. Преди да стане министър председател, демократичният политик кмет на Люксембург и работеше като юрист.

" Доколкото си припомням, аз написах дипломната си работа тогава, влагайки цялата си душа и съвест в това начинание " , сподели Бетел, представен от Агенция Франс Прес. Той добави, че " изцяло имам вяра на оценката, дадена от университета в Нанси по въпроса дали трудът ми дава отговор на тогавашните критерии ". " Ако не е по този начин, аз несъмнено ще приема и такова решение ", сподели още Бетел.

" Приемаме съществено случаи, когато има нарушение на научната честност и ще правим следствие на наличието на дисертацията. Възможните наказания, които би могло университетът да наложи, зависят от заключенията на това следствие ", се споделя в известие на висшето учебно заведение в Източна Франция.

Темата на дипломната работа е била " Към възможна промяна на системата на гласоподаване в Европейския парламент " и съгласно Reporter.lu обширни пасажи са копирани без цитиране от две книги, четири интернет уеб страницата и публикация в пресата.

- цели 20 страници от дипломната работа са напряко свалени от уеб страницата на Европейска парламент в нарушаване на предизвестието за авторски права;

- 9 страници са от отчет на гръцки евродепутат от 1998 г.;

- другите копирани пасажи са от общоприет учебник за пролог в системата на институциите на Европейски Съюз.

" Само няколко параграфа в увода и също толкоз къс текст в заключението не са изцяло копирани " , показват публицистите. Според тях това е случай на плагиатство " без казус по мащабите си " и заключението не е единствено на изданието, а е доказано и от самостоятелни специалисти

Досега за водач в плагиатството се смяташе някогашният немски политик Карл-Теодор цу Гутенберг, който имаше 94% плагиатство в текста - въпреки и не на дипломна работа, а на докторска дисертация.

През август сходен скандал се развихри и в България, откакто стана ясно, че преподавателят по конституционно право доктор Петър Илиев, който беше номинация на " ИТН " за вицепремиер и министър на вътрешните работи, е изплагиатствал 92 страници от книгата си " Компетенцията на Народното събрание " от дисертацията " Парламентарен надзор " на доцент Наталия Киселова.

Това бе единомислещото умозаключение на Етичната комисия към СУ " Климент Охридски ", която извърши инспекция след подадени три сигнала.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР