В бар в Гузон, село в централна Франция, няколко местни

...
В бар в Гузон, село в централна Франция, няколко местни
Коментари Харесай

Избори по френски извън големия град

В бар в Гузон, село в централна Франция, няколко локални поданици са се събрали в понеделник, с цел да обсъдят новините от първия тур на президентските избори във Франция, извел на балотаж Еманюел Макрон и крайнодясната Марин Льо Пен, написа в своя публикация Reuters.

Собственикът на бара – 53 годишният Уилиям Леврон, е удовлетворен от локалните резултати. Макрон води с лека преднина съгласно резултатите от изборната нощ на 10 април, само че в Гузон Льо Пен е отпред с съвсем 31% от гласуването в неделя. Макрон е събрал единствено 20% от вота в селцето, а левият претенднет Жан-Люк Меланшон и консервативната Валери Пекрес са събрали по 14% и 13%.

„ Доволни сме, тъй като желаеме същинска смяна, “ споделя Леврон. Гузон, село с по-малко от 1600 поданици и дребен център с красива готическа черква, няколко ресторанта и пекарни, се намира в Крьоз – региона с най-ниския БВП в страната. Това е едно от многото сходни дребни градчета и села, където Макрон може да бъде надвит от Льо Пен.

Собственикът на бара Леврон има вяра, че в случай че Льо Пен завоюва президентския пост, това ще докара до по-малко обществени дотации и по-ниски цени на горивата, което ще окуражи хората да работят повече. Той също показа, че по този начин няма да би трябвало да заплаща толкоз налози и ще може да увеличи заплатите – откогато един от чиновниците му се е пенсионирал, той не може да му откри заместител.

„ Трябват ни запаси, а те липсват. Не е разумно, че не намираме хора за работа – неуместно е, " споделя Леврон, който от дълги години гласоподава за Националния съюз на Льо Пен.

Но не всички в Гузон са такива последователи на Льо Пен. 

Жан-Пиер Вашер, 70-годишният някогашен закостенял кмет на Гузон споделя, че не схваща по какъв начин Националния съюз, който той счита за ксенофобски, излиза отпред в региона, която е била сърцето на десния център. „ Гузон е община, която от 50-60 години е гласувала първо за дьо Гол, след това за Ширак и Саркози, “ споделя той. „ Селото се развива добре за региона, популацията пораства, локалната стопанска система се развива, няма проблеми със сигурността. “, разяснява Вашер. Той прибавя, че една от аргументите може да е „ пустинята откъм опазване на здравето “, в която се е трансформирал регионът.

„ Преди 10 години имахме четирима лекари, а в този момент е единствено един, “ споделя той.

„ Не знам какво решение ще взема, “ споделя и 64-годишната Жанин Аланорд, която също се тревожи за здравеопаването. „ Изборът сред чума и холера не е елементарен, само че би трябвало да избера едното. “, споделя тя

Още седем души от локалните поданици са споделили пред екипа на Ройтерс, че не знаят за кого ще гласоподават, в случай че въобще решат да го вършат.

„ Разликата ще е дребна. Страх ме е от резултата след две седмици. “, обобщава Вашер, някогашният кмет на Гузон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР