В българските училища и детски градини има над 4 хил.

...
В българските училища и детски градини има над 4 хил.
Коментари Харесай

4000 деца без родители ходят на училище у нас


В българските учебни заведения и детски градини има над 4 хиляди деца без родители, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, съобщи БГНЕС.

Зам.-министър Сачева взе присъединяване в събитие от самодейността „ Мисията е допустима “, целяща деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа. Тя е част от огромната промяна на общественото министерство за затваряне на всички институции за деца в България, която МОН поддържа.

„ Тези деца имат потребност от нашата поддръжка, само че освен от страната, а и от приемане от обществото. Те не трябва да бъдат белязани с виновност за това, че нямат родители и за това, че са изоставени като дребни “, акцентира Сачева.

Домакин на днешното събитие, на което деца от няколко столични община и от новите обществени услуги изработваха обичайния български мартеници, бе Националния етнографски музей при Българска академия на науките. „ Това е една от главните ни политики, образованието да не се организира единствено в класната стая. Миналата година една от най-успешните национални стратегии беше „ Музеите стават класни стаи “. Тази година програмата продължава и се уголемява с галерии и театри. Образованието и културата са пътя, по който ние можем да се променяме като общество и са доста значими за нашия общ разцвет “, счита просветителният зам.-министър.

Участие в събитието взе и ръководителят на просветителната комисия в Народното събрание Милена Дамянова. „ В образованието задачата постоянно е допустима. Само по този начин, когато сме дружно и с обич един към различен се случват чудесата “, разяснява тя.

От своя страна шефът на музея доцент доктор Петко Христов напомни, че от дълги години музеят се стреми да отваря своите зали за децата и взима присъединяване в редица начинания. „ С сътрудниците имаме упоритостта да превърнем музея в място за другарство, където нашите деца да се допрян до майсторлъка на предците си. Да могат да създадат глинен съд на грънчарско колело и доста други неща. Музеят да бъде освен вместилище на нашето културно завещание, само че и място, където да има живо другарство “, показа той във връзка на самодейността.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР