В българската традиция от 15 ноември започват Коледните пости. През цялата

...
В българската традиция от 15 ноември започват Коледните пости.
През цялата
Коментари Харесай

Коледните пости започват през ноември

В българската традиция от 15 ноември стартират Коледните пости.

През цялата година съгласно църковната традиция ние съблюдаваме пости с друга дълготрайност.

Великденски пост

Богородични пости

Петровите пости

Коледните пости

Какво знаем за Коледните пости

Коледните пости не престават 40 дни и са едни от най-дългите пости дружно с Великденските пости.  Наричаме ги още Рождественски пости или Зимни пости. Те обгръщат огромен интервал от време (от 15 ноември до 24 декември включително), през който не се употребяват храни с скотски генезис – яйца, мляко, сирене, масло месо. През този интервал се отдаваме освен на физическо, само че и на духовно филтриране и се приготвяме да посрещнем светлия празник Рождество Христово.

Преди началото на Коледните пости, на 14 ноември са Коледни Заговезни, когато се подготвя специфична софра, в която се включват млечни и месни артикули за финален път преди постите.

За Коледни заговезни по традиция се подготвя пиле с кисело зеле, тиквеник или пълнени чушки с фасул. На 6 декември – Никулден, се позволява риба и вино.

На 14 ноември църквата отдава респект и на св. деятел Филип – един от дванадесетте апостола. Имен ден през днешния ден имат Филип, Фильо, Филипа, Филчо, Филка.

От 20 декември до 24 декември – Бъдни вечер съблюдаваме непоколебим пост, когато е разрешена единствено раститителна храна. От 25 декември Рождество Христово към този момент може да се храним с всичко.

Каква храна може да консумираме по време на Коледните пости

Плодове, зелнчуци, маслини, гъби, самун, ориз, леща, фасул, овесени ядки, макарони без яйца, нахут, локум, халва, мед, домашно приготвени сладка, локумените вафли, лютеница, а олио, зехтин и риба – единствено в позволените дни. Могат да се употребяват сезонните плодове и зелнчуци – тиква, дюли, кестени, а също и разнообразни туршии. Добре е да пиете повече вода, а също и чай.

За да имат постите въздействие върху душата ви, би трябвало да обърнете внимание и на отношението си към хората. Да останате спокойни, да изказвате обич и поддръжка, да се обърнете към вашето духовно развиване.

По време на пости ние се се отдаваме на физическо и душевно филтриране, като се счита, че посредством ограничение на определни храни, ние получаваме душевно примирение и вътрешна подготвеност да посрещнем светлия празник Рождество Христово.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР