В българската история вдигнатият юмрук принадлежи на партизанския командир от

...
В българската история вдигнатият юмрук принадлежи на партизанския командир от
Коментари Харесай

Георги Първанов: Радев постъпи подло, иска Нинова да бъде унизена да го подкрепи, а не да го издигне

 В българската история вдигнатият пестник принадлежи на партизанския пълководец от Белово Чапай. Това не е знак на държавност, а на нещо друго, споделя президентът (2002-2012 г) в изявление пред Валерия Велева.

-Изненада ли Ви, господин Първанов, решението на президента Радев да разгласи тъкмо в този момент, че се кандидатира за втори мандат?


- Не, това е заключителен миг от неговото идейно развиване. Пред цялото време той въплъщаваше една неотстъпчивост. Но наред с това президентът Радев взриви доста от мостовете, които можеше да има, с цел да извършва ролята на добър медиатор в политическия разговор.

- Защо той прави това? Защо не съумява да стане добър медиатор в политическия разговор?

- Защото единствено това може да прави. Извинявайте, аз не съм подобен човек.

- Давате извънредно тежка оценка за неговата политика.

- Тежка е! Кажете ми, каква е неговата външна политика? Той ходеше по конгреси, сякаш установяваше всякакви контакти, само че той няма нито една сериозна аудиенция, нито една кралска визита (не става дума за покана за пиянство на чай), нито едно публично държавно посещаване. А във вътрешен проект? Да, имаш право да заемеш позиция, да бъдеш безапелационен, само че не може единствено да отричаш, да нападаш. По време на импийчмънта, който задействаха преди време ГЕРБ против мен, аз бях подложен на голям напън - Цветанов ме ругае, Борисов ме нападна, отвред ме плюят, те са моята опция, само че аз не им давам отговор, а и да започвам да ги удрям по икономическата политика, по напъните за изхода от рецесията. Не откликвам на експанзията с експанзия, не им споделям " Мутри, вън! “. Борисов може да е бил всевъзможен преди 2000-та година, само че всичко това го е изпрал в политически смисъл за последните 10 години. Бий го за това, че му е скапана политиката, че е зле в интернационален проект, атакувай го политически, само че не по този метод, както го прави Радев.

- Казвате, че той е изгорил мостове. Вие и Петър Стоянов в доста трагични обстановки изграждахте мостове към всички, даже и към съперници, до момента в който Радев в една мирна конюнктура се скара с всички, даже и със съидейници.

- Абсолютно и безсмислено! Разбирам да има някакви мотиви. В политиката би трябвало да можеш да подадеш ръка. В книгата ми, която след месец ще излезе, в главата за импийчмънта съм разказал за многото тежки обвинявания и офанзиви, които съм претърпял и съм дал две фотоси като илюстрация. Едната беше в Деня на София, когато всички политици сме се наредили и палим свещи. И въпреки и съперници, ние си подаваме един на различен огънчето. Тогава дори множеството текстове в медиите бяха: " Искам огън да ти дам “, като знак за това, че можем да се сработваме. Следващата фотография е по какъв начин се разминаваме в Народното събрание,  гледаме се по-свирепо, в сравнение с можем да си го представим. В политиката е по този начин - има го и едното, и другото, не е единствено едното.

- Според президента през днешния ден е нужна опция, виждайки себе си като такава. Това ли е ролята на държавен глава?

- Радев твърди освен това: " Алтернативата би трябвало да се сплотява към мен “! Кой може да го каже това и на какво съображение? Че Борисов бил заграбил 3 милиарда за " Турски поток “, че ние би трябвало да поддържаме " Три морета “ - за какво е всичко това, което президентът прави?

- Да, в действителност за какво президентът Радев е толкоз привързан към самодейността " Три морета?

- За да се хареса на американците! Но те няма да го харесат. Това е заблуда! Те ще харесат някой, който им е по-близък до сърцето. Макар че имат образци и в назад отношение - в случай че някой е дисциплиниран.

- Искате да кажете, че с поддръжката на американците Радев се надява да завоюва втори мандат, по този начин ли?

- Той втори мандат не може да завоюва по този начин. Ако се отиде на вид избори 2 в 1 наесен, както се чака, на първия тур всеки ще излезе със личен претендент. Дори една Мая Манолова ще издигне собствен претендент, с цел да печели гласове. Представете си, че ГЕРБ повдигнат някой почтен, допустим, и той надделее още на първия тур, по-късно става доста комплицирано. Не е добър методът, по който Радев издигна кандидатурата си в този момент. Това не е премислен ход.

- Радев слага в доста тежка обстановка и Българска социалистическа партия, и Нинова - не те да го повдигнат, както е редно за такава огромна партия, а да го поддържат. Сякаш им споделя, че Българска социалистическа партия няма да има водещата роля, а някаква подкрепяща, второстепенна.

- Точно по този начин е! Радев желае Нинова да бъде унизена да го поддържа, а не тя да го издигне. И тя няма потребен ход - ще го поддържа, само че с омерзение, без възторг!

- Нинова ще поддържа Радев след Лупи, след Манолова, по този начин ли?

- Да, естествено! Нямам подозрение, че Радев се е договорил с Мая и Лупи авансово.

- Спомням си, че вие бяхте измежду тези в лявото пространство, които  издигнаха кандидатурата на Радев. Днес съжалявате ли?

- Тогава и Кирил Добрев ни показаха в АБВ като кандидатура за президент. След това с него се видяхме уединено за малко. Разбрахме се с Нинова доста правилно те да създадат Национален съвет и да го повдигнат, а и след това ние. Първо те му дадоха поддръжка, само че мъчно, 50: 50, а ние я дадохме с 99%.

- Вие сте доста умел политик. Усетихте ли качествата му на политик в тези диалози?

- Не! Аз знаех Радев като индивида, на който за няколко минути съм му дал пагона. И когато Нинова и Добрев ми го показаха, концепцията беше добра от позиция на избираемост. Не съм имал време да го проуча, още по-малко да го оценя в действителна акция. Но го оцених в мига, когато ни предадоха, когато отхвърлиха той да бъде кандидатура и на АБВ и той повече не се обади. В книгата съм го описал, безусловно: " Радев постъпи подло и по тази причина може би изглеждаше виновен, не бях сигурен, че е виновен, само че изглеждаше виновен “. И тезата ми беше: Радев, дето се перчеше доста, генералският му пагон беше свален и му беше лепнат партийния пагон от " Позитано “. От този миг доста сериозно виждам на него и то единствено въз основата на това, което тогава направи.

- Сега не постъпи ли отново подло?

- Още по-подло е! Извинявайте, що за постъпка е това? На тези, които са те издигнали, които са те създали президент, които са те крепили през годините, ти в този момент излизаш и им казваш: " Аз потеглям! Вие правете, каквото желаете, вие ще ме подкрепите, по този начин или другояче “. Унизителна работа! Това ще ускори броженията във Висшия съвет, единствено ще нанася вреди на Българска социалистическа партия и то тъкмо преди изборите. Радев можеше да го направи на 15 април. Убеден съм, че той си е провел диалози с Мая Манолова, тъй като държанието на Мая приказва за това.

- Искате да кажете, че Радев прави това напълно преднамерено, с цел да навреди на Българска социалистическа партия и да обслужи Мая Манолова?

- Да, и още няколко други фактори. Той си води диалози, за които единствено се дочува. Но това по този начин не се прави.

- Опитвам се, господин Първанов, да дам пояснение на всичко това, което Радев прави, и сякаш намирам единствено едно - демонстрация на неприятен темперамент?

- Точно това значи. Не желаех аз да го кажа.

- Излиза и че Радев работи против Българска социалистическа партия в интерес на антисистемни играчи, които ще дърпат гласове от Българска социалистическа партия.

- Точно по този начин! Вдигнатият пестник, знаете ли на кого принадлежи в българската история?

  - Не!

- Като историк се порових и разбрах. На 7-8 септември 1944 година в Белово влиза техният партизански отряд, отпред с Чапай. Влизат, посрещат ги с цветя, с песни, с тях е екип и на киното, който снима. Режисьорът вижда, че от тази работа може да стане нещо забавно и връща този хубавец Чапай 2-3 пъти, да направи дубъла с вдигнатия пестник, който остава в историята. Това е Чапай от Белово! Но това не е знак на държавност, а на нещо друго.

- Днес Радев бе подсилен и от партия МИР, която той изненадващо предложения на съвещания - една прекомерно дребна партия, на която той обръща такова внимание.

- Те са си доста близки. Но това нищо не значи. Това не е огромната политика, това е едно разкарване на топката, което не знам до каква степен ще ни докара. Радев може и да завоюва, само че и вторият му мандат ще бъде подобен, изстрадал.

- Измъчен мандат! Много отрицателна оценка давате и неприятна вероятност за страната чертаете, господин Първанов!

- Наскоро приказвах с младежи, които ми споделиха, че няма да гласоподават за него, тъй като не го одобряват. Радев не можа да стане политик! Е, има някакви военни от запаса, някои хора из страната, крайни опозиционери, които го харесват. Но той не се утвърди като водач на нацията в най-респективния смисъл на думата. Така че вероятността за президентските избори е никаква. Казвам го с голямо отчаяние и терзание за страната. Борисов също няма няма доста потребни ходове, той може да завоюва, само че това е като през 2014 година

- Има нещо забавно в тезата на Радев - че на него не му трябват партии, значимото е да си приказва с хората, с електората. Това не е ли рисково от позиция на демокрацията?

- Това е Кимон Георгиев, 1934 година. Чърчил е споделил: " Партиите са неприятно нещо, само че по-добро не е измислено “.

- Както разбирам, това му го внушава Александър Маринов, който е началник на неговия Стратегически съвет. Докъде ще стигне с тази настройка?

- Радев може и да завоюва изборите, без да се обвърже с партия, тъй като ще ги накара да го търпят от немай-къде. Обаче след това каква политика ще правиш ти без партиите в Народното събрание? За това той не мисли. На Слави ли ще каже да организира политиката му? На ли ще каже, която, като минат изборите, ще се еманципира, и ще му откаже.

- Чувам, че вътрешната съпротива стартира да провежда писма от партийните структури в страната, които да притискат " Позитано " 20 да поддържа кандидатурата му?

- Това ще стане. Правят го, с цел да настройват управлението, към което аз не лелея особена благосклонност, само че приказвам обективно. Това е внасяне на нов проблем в партията. Радев няма никаква позиция и по енергийните въпроси. Кого лъжат ръководещите с този финт за АЕЦ " Козлодуй ",  още през 2012 година, когато държавно управление и парламент стопираха “Белене ", ни пробутваха, че на мястото ѝ ще  се строи газова парова централа, а единият ѝ реактор да отиде в “Козлодуй ". Сега концепцията е изровена още веднъж, само че с американско присъединяване, с цел да замаскират неуспеха си в енергийната политика. Радев за какво не реагира? Ами за Македония?

- Вероятно след изборите Съединени американски щати ще ни натиснат да отгеглим ветото си за СР Македония!

- Това просто е безнадеждно! Пълна злополука! Не стига, че изгубихме Македония и станахме най-враждебни, само че загубихме тотално борбата и в Европа. Чета какво са написали от неговия Стратегически съвет като разработка за бъдещето на страната - боза! Никакви хрумвания! Никаква визия!  Нито един от проблемите на страната не е подложен там като решение или визия за решение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР