В България валежите са 40-50 литра, които са сравнително равномерни

...
В България валежите са 40-50 литра, които са сравнително равномерни
Коментари Харесай

Кога спира дъждът? Климатолог с прогноза за избухване на есента

В България преваляванията са 40-50 литра, които са относително равномерни на всички места. Това дава опция да не се стига до разливи, каквито има в Гърция. Това сподели климатологът проф. Георги Рачев в ефира на БТВ.

Проблемите с времето в южната ни съседка пък се дължат на циклон. Това е следващият трети доста добре завършен средиземноморски циклон, който връхлита върху Балканите. Този циклон минава и над нашата територия. Центърът му е над Тиренско море, а това е студеният фронт, който минава през Гърция, който води до това, което виждаме.

Особено тежко ще е ситуацията в Ксанти, Александруполис и Атина, уточни климатологът.

В България преваляванията са 40-50 литра, само че са относително отмерено разпределени, което дава опция реките да са цялостни, само че да няма разлив.Дъждовете ще продължат и на следващия ден. В неделя преваляванията леко ще стартират да понижават и идната седмица се чака по-хубаво време. 

Добрата вест е, че „ от вторник нататък избухва късната есен “ и „ до края на месеца ще бъде топло “, предвижда проф. Рачев.

Той означи, че температури над 20 градуса няма да са изненада към 22 октомври. В Северна България може да се радват на 22-23 градуса след седмица. В четвъртък и петък в София ще са 18 градуса. Климатологът изясни, че до края на месеца ще бъде по-топло, само че това не би трябвало да успокоява водачите и те би трябвало да си сложат зимните гуми. 

Климатологът не изключва възможността за топло време и през ноември. " Снежната завивка не е кой знае какъв брой, от през днешния ден топлият въздух ще затопли планината и ще чакаме идващия, който ще образува вероятно снега за ските по Коледа ", сподели експертът. 

" Януари месец ще си бъде подобен, какъвто го знаем - с естествени температури, даже малко по-високи, с естествени превалявания ", означи той.И оттук насетне тематиката за чистия въздух непрестанно ще попада в малкия екран като проблем, защото вместо да отиваме към различни източници на отопление, ние ще вървим към твърди горива, изясни климатологът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР