В България трябва да се концентрираме в изграждане на инсталации

...
В България трябва да се концентрираме в изграждане на инсталации
Коментари Харесай

Революция! Росен Христов разкри как водородът влиза в индустрията ни

В България би трябвало да се концентрираме в създаване на съоръжения за водород близо до консуматорите. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов по време на конференцията “Енергия за зелено бъдеще ”. В двудневния конгрес, проведен от Министерство на енергетиката, вземат участие президентът Румен Радев и енергийните министри на Румъния, Унгария, Азербайджан и Турция.

Използването на водорода за произвеждане на електрическа енергия към момента не е продуктивно. Затова най-малко първоначално водородът ще е най-вече за индустриални цели, за произвеждане на горива, на амоняк, на торове, изясни Христов.
-->
България има няколко региона с преобладаваща въгледобивна промишленост и с тецове. Там виждам предприятия, които ще са потребители на водород, и съоръжения за производството на този газ, сподели още Росен Христов.

Министърът изясни, че има огромна разлика в структурата и потреблението на водород в сравниние с природния газ, който желаеме да заместим.

Природният газ е изкопаемо гориво и му трябвала огромна инфраструктура, която води към потребителите. Водород се създава посредством електролизьори, с вода и ток и покрай огромните потребители на продукта.

Използването му в превоза изостава, макар че приказва и за водородни влакове, съобщи Христов. Той добави, че постоянно обсъждал с разнообразни бизнеси, че зелен водород се прави от възобновими енергийни източници. Според министъра това не било вярно, водород можело да се създава там, където има вода и електропреносна мрежа.

Темата за електрификацията кара постоянно хората да си показват електрически коли. Основното направление обаче е жп превозът, който у нас има огромен капацитет, тъй като транспортите с трен са под междинното равнище за Европа. В България има интермодален център в Пловдив, където минават 4 пъти повече товари, в сравнение с е заложено по бизнес проект.

Министърът предвижда интермодални центрове, свързани с жп превоза, развиване на мрежата, която да разрешава високоскоростни влакове. Градският превоз е различен огромен бранш, който ще се електрифицира, сподели още той.

Зеленото бъдеще на енергетиката изисква жертви и те се показват в по-високата цена - и на силата, и човешката цена, съобщи президентът Румен Радев.

" Къде остана енергийната рецесия отпреди 7 месеца, когато проблемите в бранша се решаваха ден за ден?  Днес имаме към този момент приключен интерконектор с Гърция през който получаваме газ от Азербайджан и то на цени които сме договорили преди 10 години. Имаме достъп на гръцката газопреносна мрежа. Имаме достъп до всички терминали за полутечен газ на турската компания „ Боташ “. През нашата страна минава и съветски природен газ за Сърбия и Унгария ", сподели още президентът.

Днешната самодейност – подписването на съглашението с Азербайджан по самодейността „ Солидарити кръг “, към този момент надалеч надвишава решаването на ежедневните проблеми на енергетиката и благодаря на министрите, с помощта на които тази самодейност става действителен факт, добави Румен Радев.

Германската посланичка Ирене Мария Планк похвали България, че като Германия е съумяла да се измъкне от енергийната взаимозависимост от Русия след началото на войната в Украйна.

България е въодушевяващ образец в това отношение с интерконектора с Гърция и контракта със Съединени американски щати за доставка на нуклеарно гориво. Най-важният актив в това отношение за всички нас обаче е участието в Европейски Съюз и че бяхме дружно в това предизвикателство, добави Планк.

Според нея България ще тръгне по отъпкан път, когато стартира да се разделя с въглищната енергетика. Тя акцентира, че Германия има 30-годишен опит, от който ние можем да се възползваме. Сега това следва и за нуклеарната енергетика, само че няма да тръгнем против Франция – тя е най-важният ни съдружник в Европейски Съюз, увери още Планк.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР