В България продължаваме да спорим дали режимът за разследване, препоръчан

...
В България продължаваме да спорим дали режимът за разследване, препоръчан
Коментари Харесай

Кирилов пак опита да скрие, че ЕС иска контрол върху главния прокурор, не върху тримата големи

В България продължаваме да спорим дали режимът за следствие, предложен от Европейски Съюз и Съвета на Европа, касае единствено основният прокурор или и ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) . Така правосъдният министър Данаил Кирилов де факто се измъкна от въпрос на " Неделя 150 " на БНР дали в действителност механизмът за следствие е европейска рекомендация единствено за основния прокурор или обгръща още ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.
Кирилов разказа нещата с следствието като " нелек юридически проблем ". Той сподели и, че " тримата огромни " били равни по Конституция и във всички конституционни правила, по тази причина било разумно и по отношение на следствието т.е. контролът на активността да има обединен метод, нищо, че " се водел спор в кой тъкмо отчет по Механизма за съдействие и инспекция са посочени тримата огромни и дали това се желае ". Правосъдният министър отхвърли, че на всички места в механизма се приказва за основния прокурор – ставало дума за него, само че и за " висши магистрати ".
" Неглижираме същността и процесуалната същина на процеса ", акцентира Кирилов. Според него поради това било " пресилено и пристрастно " да се изважда единствено основният прокурор и контролът върху него. Той изясни и, че изпълнявал рекомендации, направени преди да заеме поста на правосъден министър, като акцентира, че крайното решение е на Народното събрание.
След като му беше посочено мнение на Венецианската комисия и по какъв начин в него написа, че няма потребност " тримата огромни " да са в пакет що се отнася до контрола, Кирилов отново се обърна към Конституцията и по какъв начин " това са тълкования " и че съдиите се оплаквали преди, че имало зависимости в кариерното им развиване, давайки паралел по какъв начин основният прокурор управлява всичко в прокуратурата. Той даже намеси Конституционния съд и по какъв начин той трябвало да даде също мнение. Срокът да създадем измененията е до 1 октомври, 2019 година, само че Кирилов твърди, че можело срокът да бъде продължен.
Предложението на Кирилов за промени касаят член 230 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), който правосъдният министър и някогашен народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов желае въобще да отпадне. В този член, текстовете гласят следното: " (1) В случаите по член 132 от Конституцията на Република България (става въпрос за съзнателно закононарушение от общ темперамент, станало допустимо поради решение по работа на магистрат), когато арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет краткотрайно го отстранява от служба до привършване на наказателното произвеждане. (2) Когато, отвън случаите по алинея 1, арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвинен за закононарушение от общ темперамент, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет може да го в профил от служба до приключването на наказателното произвеждане ". Вместо ситуацията да остане такова, Кирилов и сътрудниците му от правосъдното министерство желаеха всъщност следното: " Предложения до пленума на Висшия правосъден съвет за позволение за започване на наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент против някой от " тримата огромни ", както и за краткотрайното им премахване от служба,. Предложението се съпровожда от подробни писмени претекстове, преглежда се от в период от не по-късно от 7 дни.. В тези случаи пленумът на Висшия правосъден съвет постановява и краткотрайно премахване от служба до привършване на наказателното произвеждане. (бел. ред. - т.е. единствено на една инстанция). Решението се постановява в 7–дневен период от постъпване на жалбата и е дефинитивно ".
Партия ГЕРБ остава твърда в позицията си, че партийната дотация би трябвало да бъде понижена от 11 на 1 лев за глас, съобщи още Данаил Кирилов. " В резултат на съвещания евентуално би могло да възникне и трансформация на това мнение, само че казусът стои. Смятам, че няма никакво съображение за подозрения във връзка с нашата позиция ", добави Кирилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР