В България почти липсва дискусия как да бъдат постигнати целите

...
В България почти липсва дискусия как да бъдат постигнати целите
Коментари Харесай

Експерт: Нужна е дискусия за зеления преход в земеделието

В България съвсем липсва полемика по какъв начин да бъдат реализирани задачите на новата земеделска тактика на Европейския съюз. Темите на тактиката засягат освен производителите, само че и потребителите, а разнообразни организации към този момент са почнали да изричат отзиви, че тя би могла да докара до понижаване на добивите и нарастване на вноса на храни в Европейски Съюз.

Това разяснява  Светлана Боянова, ръководител на Института за агростратегии и нововъведения, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването " В развиване ", .

„ Макар да е политически документ и да не е правно обвързващ, има потребност да се реши по какъв начин да се гонят задачите с метод на европейско равнище. Всички от бизнеса приветстват тактиката, само че методът, по който ще се осъществят задачите й, е още неразбираем “, разяснява тя.

По думите ѝ, в България към момента „ даже не сме обсъждали в целокупност какво би означавало тя за страната “.„ Нямаме полемика, въпреки че доста индиректно го вършим в границите на тематичната работна група по правене на Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони ", осведоми Боянова.

Основната цел на страгегията " Farm to Fork " (От фермата до трапезата) e да се понижи на половина използването на пестициди до 2030 година, да се ограничaт фрапантно изкуствените торове и да се подсигурява, че 25% от земеделската продукция в Европейски Съюз е биологично чиста.

„ Стратегията беше препоръчана съвсем в края на промяната, която се прави в Общата селскостопанска политика. Ако политическият документ би трябвало да стане действителност посредством общата политика, то една част от парите по стратегическите проекти на страните би трябвало да бъдат ориентирани към стъпки, които реализират задачите на тактиката “, уточни Боянова.

Тя подсети, че в България сега изготвя стратегически проект, който би трябвало да бъде показан в Брюксел до края на 2021 година В него би трябвало да се включат плануваните директни заплащания и интервенции по проекта за развиване на селските региони.

Светлана Боянова е на мнение, че за неналичието на спор е отговорна и политическата обстановка в страната. „ В рамките на едно служебно държавно управление е мъчно да се гонят стратегически цели, само че частните производители не могат да водят постигането на задачите на тактиката сами “, сподели ръководителят на Института за агростратегии и нововъведения.

Боянова изясни, че Европейската комисия няма да прави оценка на въздействието на целия документ, а на всеки един нормативен акт, с който ще се реализират задачите на документа.

След апел на Европейския парламент и разнообразни организации комисията е почнала питане до жителите на Европейски Съюз.

„ Една част от основата за въвеждане на тактиката е законодателство, а друга - незаконодателни начинания като Кодекса за отговорно стопанство. Бизнесът е осведомен със законовите промени, само че не и с другата част, защото няма полемика на равнище страна “, разясни Боянова.

Тя акцентира, че тематиката би трябвало да е налична освен до агрохранителния отрасъл, само че и до потребителите, тъй като тактиката се отнася до разхищаване на храна, опаковки, етикети, които „ засягат всички нас “.

Агроекспертът поучава да се предложат съответни софтуерни решения на производителите, както и финансова помощ, за реализиране на задачите за ограничение на пестицидите, торовете и антибиотиците.

„ Могат да се употребяват инструментите по въвеждането на еко-схеми, само че те първо са доброволни, а и " страната би трябвало да ги измисли ". В момента в работната група се разискват схеми за биологично земеделие, запазване на почвата и ландшафта, поддържане на пасищата “, разкри Боянова.

Председателят на Института за агростратегии и нововъведения изясни, че по тези ограничения ще се кандидатства единствено по преценка на земеделците, само че те ще бъдат задължени да съблюдават повишени условия за запазване на околната среда, с цел да получат заплащанията.

" Очевидно има потребност от смяна в агрохранителната система, с цел да се опазва повече околната среда. Преходът, който се обрисува – зелен и дигитален, е с доста въпроси пред земеделските стопани. Кой ще заплати за този преход не е ясно ", сподели земеделският специалист и предизвести, че при спад на приходите никой няма да кандидатства за еко-схеми, написа investor.bg.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР