В България от години битува мнението, че всички хубави новини

...
В България от години битува мнението, че всички хубави новини
Коментари Харесай

Рюте: Пестеливият Мистър Не

В България от години битува мнението, че всички хубави вести от Брюксел са свързани с Германия, а всички неприятни - с Нидерландия. Разбира се, с едно изключение - когато стане дума за културно завещание. Няма по какъв начин да си изкривим душата, с цел да не признаем, че парите от Холандската стратегия зарадваха доста днешни създатели и остарели дворци.

Но стане ли дума за политика, отчет, Шенген, в образата на най-големия ни противник си остава нидерланския министър председател Марк Рюте. В поредния му пикантен с спор с Борисов тези дни в Брюсксел обаче не ставаше дума за бежанци или транспортни коридори, а за бюджета на Европа. Мистър Не, както западните медии го назовават, бе основното настоящо лице на срещата на върха в Брюксел. Рюте с лекост се трансформира в основна фигура за ориста на близо 2 трилиона евро като оглави съпротивата в Европейския съюз против парите и контрола върху харченето им както при излизане от рецесията от пандемията, по този начин и до идващия интервал - 2028 година

Макар, че водачите реализираха исторически компромис, оттук насетне и Меркел, и Макрон ще наблюдават всяка стъпка на Рюте. Няма по какъв начин да е другояче - той се съобщи за третата мощ в Европа след Германия и Франция. Особено след излизането от Европейски Съюз на обичайния му съдружник - Англия. Рюте стана неофициалния представител на " спестовната четворка " на Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, към които в Брюксел намерено се причисли Финландия.

Той е прочут с това, че когато се наложи, може и да удря с пестник по масата, написа Блумбърг и разкрива двете лица на премиера. Зад граница той е непоколебим и непреклонен, само че в родината си е занаятчия в намирането на взаимни отстъпки, в търсене и увещание на сътрудници за коалиция в един раздробен на голям брой партии пейзаж.

Това му качество е на път да го трансформира в най-дълго управлявалия министър председател в Европа, който е на власт от 2010 година и има всички шансове да завоюва парламентарните избори следващата година. С държанието си на лидерската среща си завоюва нови точки в рейтинга, знаейки че прагматичните холандци чакат от него тъкмо това - твърдо отстояване на правилата за харчене на пари, за подсилване на стопанските системи и за отстояване на демокрацията. Отстрани може да наподобява, че Рюте бе заставен да се съгласи с общия хор на разсипничество. Но в последна сметка той се връща в Нидерландия с най-големия си трофей - свалени митнически мита. За страната с най-голямото пристанище в Европа - Ротердам, която е вторият по величина експортьор в Европа и шестият в света, сходно решение е повече от триумф. Затова и останалите му отстъпки елементарно ще бъдат преглътнати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР