В България няма основание за притеснение от радиация и няма

...
В България няма основание за притеснение от радиация и няма
Коментари Харесай

Доцент предупреди защо да не се пие калиев йодит

В България няма съображение за терзание от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доцент Жана Джунова, шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ).

" За да е ефикасен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появяването на радиация и до два часа след появяването й ", изясни тя и добави, че единствено една таблетка калиев йодит е задоволителна.

По думите й в страната ни има задоволително добра организация и популацията ще бъде предизвестено в точния момент по кое време и дали би трябвало да пие таблетки йод. " Таблетката, изпита преди появяването на радиоактивен облак, освен че не оказва помощ, а вреди ", предизвести доцент Джунова.

Експертът заяви, че всеки ден в страната ни се правят замервания. " Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания - взимане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип естественият надзор, осъществяван посредством замервания, се прави един път на три месеца ", съобщи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР