В България не съществуват нормативни документи, които регламентират получаването на

...
В България не съществуват нормативни документи, които регламентират получаването на
Коментари Харесай

България се бави с изработването на карта на сеизмичния риск

В България не съществуват нормативни документи, които регламентират приемането на оценки за актуалните придвижвания, напреженията и деформациите на земната кора. Българските управляващи пропущат опцията в последните години да бъде направена карта на сеизмичния риск у нас, съобщи БНР.

След подготвянето на методиката за разбор, оценка и картографиране на сеизмичния риск през 2018 година, предоставена от Министерството на районното развиване и благоустройството и направена с европейски средства, дейностите по правене на карта са спрени.

Такава карта би могла да прави оценка риска по региони и да проучва сеизмичната заплаха и уязвимостта на сградния фонд и инженерните уреди.

Бившият заместител - министър на районното развиване инж. Валентин Йовев разяснява, че става дума за рисково безучастие.

" Към момента този план, нито е почнал, нито е осъществен, само че по времето, когато беше направена тази методика, която е един тип задание за разработване на този разбор, оценка и картографиране на сеизмологичния риск на Република България, ние успяхме да стартираме, само че някак си не ни стигна времето, а не, че нямахме желание да работим по тази методика. В тогавашните бюджети бяха обезпечени към 10 милиона лева, тъй като това се отнася до разбор на риска на всяка една постройка. Това е зависимостта сред степента на увреждане на здания и уреди и сеизмичните въздействия. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР