В България има поразителен контраст между нивото на корупцията и

...
В България има поразителен контраст между нивото на корупцията и
Коментари Харесай

Съветът на Европа отчита поразителен контраст между ниво на корупция и осъдени в България

В България има " изумителен контрастност " сред равнището на корупцията и ниския % следствия и присъди против хората, заемащи висши държавни длъжности. Това е един от изводите на Групата на страните против корупцията ( GRECO ) на Съвета на Европа, който в четвъртък, в който прави оценка антикорупционната правна рамка и честността на ръководещите и правоохранителните органи в България.

Сред другите обрисувани проблеми са неефективно правораздаване , празноти в разпоредбите за висшите държавници и взаимозависимост на медиите.

" GRECO не може да пренебрегне поразителния контрастност сред възприеманото равнище на корупция в страната, от една страна, и доста ниския % на следствия и присъди за корупционни закононарушения на заемащите висши държавни длъжности, от друга ", се показва в отчета.

В отчета се показват голям брой пропуски в държавната система за битка с корупцията, които я вършат неефективна. Сред тях са безотговорност на изпълнителната власт, неявяване на закон за лобизма, методът, по който се ревизират имотните заявления на висшите длъжностни лица, неяснота за политическите съветници.
Недостатъчна честност у изпълнителната власт
Според отчета за политиците изпълнителната власт в България не се ползва етичен кодекс, а имуществените им заявления се ревизират единствено по документите, съдържащи се в държавните бази данни.

Липсват и правила за взаимоотношението на хората във властта с лобисти и други страни, които се пробват да въздействат на държавните политики. GRECO показва и че няма бистрота по какъв начин се назначават хората, които поучават ръководещите. Според отчета е нужна и по-голяма бистрота във връзка с всички членове на политическите кабинети, техните хонорари и спомагателни действия.

Ключов фактор за повишение на публичното доверие ще бъде прекратяването на безнаказаността на най-високо ниво в изпълнителната власт посредством дейно наказателното правораздаване при корупционни закононарушения, се отбелязва в отчета.

Наказателният развой би трябвало да бъде модернизиран, в това число посредством унищожаване на процесуалните спънки пред следствията и предугаждане на съответни наказания, се споделя в текста.
Нужда от оперативна самостоятелност на полицията
GRECO отбелязва, че полицията и Министерството на вътрешните работи са тясно свързани между тях и че министърът на вътрешните работи има необятни пълномощия над полицията.

Оперативната самостоятелност на полицията би трябвало да бъде засилена, с цел да се предотврати непозволено политическо въздействие върху нейните дейности, се споделя в отчета.

В него се регистрира неналичието на тактика за битка с корупцията, както и разбор на корупционните опасности в другите полицейски структури.

GRECO обръща внимание на непубличните дарения към полицията, спор на ползи и предлага промени и регулация в реда за спонсорството и даренията за Министерство на вътрешните работи. Чрез измененията би трябвало да се подсигурява, че процедурите за повишение в полицията са задоволително транспарантни и се основават на заслуги. GRECO приканва и за повече посланичество на дамите на всички равнища в полицията.

Необходимо е обвързване за докладване на непозволено държание, обвързвано с честността, в границите на полицията и е належащо изцяло законодателство, с цел да се подсигурява ефикасна отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности, се споделя в отчета.
Свободата на медиите
В отчета е посочено, че проверяващите публицисти, които отразяват проведената престъпност и корупцията, постоянно са обект на отрицателни акции, стратегически каузи срещу общественото присъединяване, закани и даже физически набези. Тези дейности " наподобява не са последвани от съответни правни и политически отговори от страна на управляващите ", написа в текста.

В него се прибавя и че наподобява, че мащабите на казуса с корупцията в България не се отразяват съответно в медиите. Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии (които се излъчват от квоти на Народното събрание и президента) " въздейства негативно върху публицистичната самостоятелност на публичните медии, а независимостта на частните медии е застрашена от ползите на техните притежатели ", се показва в отчета.

Сплашването от политици, както и административният и правосъден напън против издатели и публицисти са нормална процедура в България, написа още в отчета.
Препоръки и оценка на осъществяването им
GRECO насочва 13 рекомендации към управляващите в България за предварителната защита на корупцията измежду хората, натоварени с висши изпълнителни функционалности и 15 рекомендации към полицията.

Изпълнението на рекомендациите от България ще бъде оценено от GRECO през 2024 година посредством неговата процедура за сходство. GRECO чака управляващите в България да показват отчет за ограниченията, подхванати за осъществяване на тези рекомендации до 30 юни 2024 година

Групата на страните, борещи се против корупцията към Съвета на Европа, е антикорупционна мониторингова организация, която следи за сходството на законодателството в страните, членуващи в нея с антикорупционните принадлежности на Съвета на Европа . България е част от нея от 1991 година и до момента е била оценена четири пъти - през 2001, 2004, 2009 и 2014 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР