В България ги наричаха мартенци, а в Русия започват да

...
В България ги наричаха мартенци, а в Русия започват да
Коментари Харесай

Русия иска да увеличи армията си още повече. Как?

В България ги назоваха " мартенци ", а в Русия стартират да ги събират на 1 април: втория транш срочнослужещи военни за календарната година. Путин подписа декрет, с който под военния пряпорец ще влязат още 147 хиляди младежи – с към 8% повече в съпоставяне със междинното за предходни години.

Пролетният набор ще бъде съпроводен и от интензивната рекламна акция, която страната организира в интерес на професионалната военна работа. А организация " Блумберг " се базира на осведомени източници и твърди, че командването на съветските въоръжени сили желае да откри още 400 хиляди нови бойци за фронтовете в Украйна. Министерството на защитата в Москва обаче опровергава слуховете, че следва втора готовност.

Реклама на военната работа

Сергей Чернишов, който управлява образователно заведение в Новосибирск, също е получил рекомендация да прави реклама на професионалната военна работа. Директорът на частния " Новоколеж " получил рекламните листовки непосредствено от Градския отдел за работа с младежта. В отговор обаче Чернишов пуснал листовката в обществените мрежи. На нея се вижда боен с надпис ZOV косо на униформата, дава се и информация за разнообразни преимущества и облекчения, които могат да употребяват младежите, избрали кариерата на професионални бойци.

" Човек би трябвало да е откачил, с цел да разгласява такова нещо на уеб страницата на образователно заведение. Според мен управляващите са се прицелили погрешно, тъй като учениците не са длъжни да постъпват в казармата и е прекомерно необичайно тъкмо тях да каниш да си зарежат следването и да вървят да служат. Тези хора - какво? Съвсем за идиоти ли ни мислят? Да не приказваме, че това опонира на нашите полезности: обучение без политика ", споделя Чернишов.

Рекламната брошура за договорна работа в съветската войска.Снимка: Kirill Buketov/DW

Изданието " Тайга-инфо " също оповестява, че Новосибирското кметство разпраща сходни листовки и до домоуправителите с молба да ги окачват на таблата за разгласи във входовете.

Разширяване на армията?

Руското управление публично заприказва за нуждата да се усили числеността на армията още в края на предходната година. А през януари тази година министърът на защитата Сергей Шойгу оповести промяна в армията, която планува числеността ѝ да се усили от 1,15 на 1,5 милиона души до 2026 година. Експертите обаче считат, че да се наберат толкоз бойци за такова малко време е нереалистично. Междувременно се появи и предложение да се увеличи наборната възраст: от сегашната 18-27 на 21-30 години. Депутатите от съветската Дума обаче избират единствено горната граница да бъде вдигната първоначално, а долната последователно да се качи. 

Министерството на защитата започва дейната рекламна акция за професионална военна работа малко преди старта на пролетната наборна акция. Правозащитници оповестяват, че на доста от наборниците им се предлага различно да сключат професионален контракт. Държавните чиновници популяризират военната работа в своите канали в " Телеграм ", листовките се популяризират в държавните институции, в службите по гражданското положение, в библиотеките и детските спортни школи.

Изпращат ли се наборните бойци в Украйна?

Официално се твърди, че срочнослужещи не вземат участие в бойните дейности в Украйна, само че родственици и близки постоянно описват, че техните момчета на срочна работа се намират или в зоната на спора или в непосредствена непосредственост. Галина от Алтай споделя, че синът ѝ може би ще бъде изместен от Новосибирск в Белгородска област. " Защо би трябвало да върви на границата с Украйна след единствено три месеца работа, откакто президентът увери, че наборниците няма да бъдат изпращани в регионите на бойни дейности? " Руски правозащитници също споделят, че постоянно получават сходни сведения.

Още на 8 март 2022 президентът Путин в действителност съобщи, че срочнослужещи не вземат участие във военните дейности в Украйна, само че малко по-късно Министерството на защитата призна, че по простъпка в зоната на бойните дейности е имало и срочнослужещи. Такива момчета е имало и на потопения крайцер " Москва " – за това описват техни родственици.

През последните месеци се постанова практиката срочнослужещите да бъдат изпращат да градят укрития и да копаят окопи по границата с Украйна. Роднини на бойците все по-често разгласяват такива фотоси в обществените мрежи.

" Министерството на защитата възнамерява да размени дейната готовност с рекрутиране на професионални бойци. А това демонстрира, че основна цел на вербовката ще бъдат точно срочнослужещите. Ще зачестят и случаите на насила ", обобщава пред Дъждовни води правозащитникът Алексей Табалов.

***

Гледайте и това видео от нашия списък: 

Да гледаш гибелта в очите: в окопите и лечебните заведения на Бахмут

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР