В България функционират цели фабрики за създаване на научни трудове,

...
В България функционират цели фабрики за създаване на научни трудове,
Коментари Харесай

Фабрики за научни трудове на конвейер функционирали у нас

В България действат цели " заводи " за основаване на научни писания, които се вършат на конвейер. Това съобщи пред БНР доцент Петър Николов, политолог и някогашен заместник-министър на образованието с сектор " Висше обучение ".

По негови думи разнообразни ранглисти ни слагат преди всичко по брой на плагиатствани научни писания.

Той уточни, че това е било неприятна процедура в доста университети, само че тя се е лимитирала в последните години с помощта на измененията в Закона за развиването на научния състав.

Именно Николов е измежду политиците, чиято заслуга е законовото регламентиране на университетски наказания против плагиатството и основаването на Комисията по академична нравственос. Преди смяната на Закона за развиване на университетския състав от 2018 година подобен механизъм на практика не съществуваше.

Той посочи, че дълго време в България на практика не е бил регламентиран методът, по който академичната общественост да санкционира плагиатството. Николов напомни, че при въвеждането на регламента през 2018 година е имало " доста тежка опозиция " точно тъй като по негови думи България е на едно от челните места по плагиатство в целия свят.
 Проверяват сигнал за плагиатство на министър Даниела Везиева
Проверяват сигнал за плагиатство на министър Даниела Везиева

В МОН има сигнал за четирима докторанти на нейния теоретичен началник

Той уточни, че в доста случаи комисията оневинява проверявани за плагиатство. Наказания са налагани в случаите на фрапантно преписване.

" Никога не е ставало въпрос за лов на вещици. Напротив - постоянно, когато нещата са били на кантар, е вземано решение в интерес на атакуваната страна ", увери Николов.

Той изясни, че има доста разновидности за плагиатство, без засегнатата страна да подаде тъжба.

" Може да плагиатствате от човек, който не е в България, изобщо няма достъп до вашите текстове, не чете на български език. Може да плагиатствате от човек, който е безразличен да повдигне въпроса, може да плагиатствате от подвластен от вас човек. Може да плагиатствате от човек, който е умрял преди 1000 години, може от Аристотел и Платон да плагиатствате ", даде образец Николов.
 В СУ преглеждат всъщност трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев
В СУ преглеждат всъщност трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

Проверката ще е минимум три седмици

Той бе безапелационен, че при положение на плагиатство е наранена цялата научна общественост и добави, че законът е въвел тъкмо правилник, по който представител на академичната общественост да може да сезира Комисията по академична нравственос.

Колкото и неприятни да са случаи като този на и те са част от процеса на изчистване на облика на България, акцентира Николов. Според него, когато има осъдени, ще има все по-малко сходни случаи.

Опитът на самия Николов показвал, че до момента не е имало човек, упрекнат в плагиатство, който да излезе и да каже, че е отговорен и.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР