В Австралия сега е доста горещо. Температурите надминаха всякакви исторически

...
В Австралия сега е доста горещо. Температурите надминаха всякакви исторически
Коментари Харесай

Птици-подпалвачки в Австралия палят горите

В Австралия в този момент е много горещо. Температурите надминаха всевъзможни исторически върхове и заплашват с унищожителни горски пожари.

Сега австралийските управляващи би трябвало да се оправят и с един напълно непредвиден съперник - летящи подпалвачи. Това е античен тип птици, които работят като дребни дракони. Това са тъй наречените “огнени ястреби ”, които, за голямо удивление на всички, предумишлено и проведено разнасят горящи клечки в клюновете и ноктите си и подпалват пожари тук-там, където преди този момент не е имало.

Въпреки че това деяние на птиците може да изненада всеки учените акцентират, че сходно на пръв взор изглеждащо унищожително държание е традиция при птиците от доста хилядолетия. “Аборигените знаят за това и пазят информация от преди цели 40 000 години ”, настояват учените. Според екип, който изследва феномена, птиците-подпалвачи се събират със стотици по горящите фронтове на пожарите, влитат в горящите региони, взимат горящи клечки и ги транспортират на дистанции до един километър, където ги хвърлят и подпалват нов пожар. Водещата догадка към този момент е, че птиците управляват пътя на бягството на жертвите си, които се оказват затворени в пламнал затвор, употребен като капан от подпалвачите.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР