В аварийно състояние е каменният зид на археологическия комплекс Небет

...
В аварийно състояние е каменният зид на археологическия комплекс Небет
Коментари Харесай

Пада каменният зид на Небет тепе

В спешно положение е каменният дувар на археологическия комплекс " Небет тепе ". Любимото място за селфи на пловдивчани и гостите на града е рисково. Полуразрушената стена се намира тъкмо до стълбището и пътеката, по която минават туристите.

Срутването е почнало от дълго време, само че единствената мярка, взета досега от Община Пловдив, е елементарна лента, с която някой се е опитал да завърже зида за прилежащото дърво. А с цел да не падат камъни в краката на минувачите, е комплициран дирек с телена мрежа. Зидът все едно е " изяден " и може всеки момент да се срути.

Реставрацията на археологическия комплекс беше обещана от локалната власт преди седем години. Според изказванията, повтаряни неведнъж от кмета, Небет тепе щеше да стане по-атрактивна забележителност от Царевец във Велико Търново. Проектът обаче провокира неодобрение измежду архитекти и археолози и беше замразен. Нови хрумвания за бъдещето на крепостта до този миг няма.

Скалите на тепето са нашарени с графити. Работници от общинското дружество " Чистота " най-малко два пъти в годината отстраняват драсканиците, само че археологическият комплекс не се охранява и няма кой да забележи нарушителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР