В апогея на третата вълна на пандемията и при хоризонт

...
Коментари Харесай

В ковид-кризата властта забърза голям и скъп офис комплекс до "София тех парк"

В апогея на третата вълна на пандемията и при небосвод за спешни месеци за хиляди бизнеси властта откри време да придвижи по бързата писта един поотложен и скъпо струващ собствен заможен план. Става въпрос за две нови високи здания, евентуално за прилагане от държавното управление, зад " София тех парк ". Преди две години, когато се роди концепцията, се търсеше постройка на здравното министерство. Но сегашният проект наподобява доста по-мащабен и държавното управление, през е застроява част от територията на държавния " София тех парк ", който другояче е умислен като средище на просвета и високи технологии. При състояние, че на частния офис пазар предлагането надвишава търсенето, делът на празните офис площи нараства и се чака тези трендове да се задълбочат.

Новината в този момент е, че при започване на март основният проектант на София е дал зелена светлина за комплекса от три здания и наземен паркинг до " София тех парк ". Той дефинитивно е одобрил. Ако заповедта не бъде обжалвана в 14-дневния период, ще отвори пътя пред самото планиране и строителство. Пръв за раздвижването заяви в. " Сега ", сезиран от поданици на регион " Младост ", на чиято територия е софтуерният парк.

За какви цели ще е комплексът, какъв брой ще е огромен, какъв брой ще коства построяването, кой ще заплаща и за какво е задвижен в този момент? На тези въпроси три работни дни не дадоха отговор на " Капитал " от здравното министерство, и вносителите на ПУП-а " София тех парк " и ДКК, запитани през икономическото министерство.
Миш-маш от държавни здания и новаторски хъб
Със заповедта на арх. Здравков се трансформира функционалността на два имота общо за съвсем 25 дка. От " за научно-технологичен парк София " те стават за " държавен комплекс от здания за потребностите на държавната администрация ". " Промяната в предназначението е обоснована от възникването на нова държавна потребност за основаване на държавен комплекс от здания за държавната администрация ", изяснява в заповедта основният проектант.

По Общия организационен проект на София теренът попада в смесена многофункционална зона (СМФ), което разрешава застрояване до 75 м. Планирано е комплексът да е от офис здания с друга етажност. Високата ще е 15 етажа (до 75 м), а прилежащата - девететажна (до 50 м). Двете се вливат в обща двуетажна постройка висока 15 м. Предвижда се и огромен надземен паркинг с височина 20 м. На този стадий към момента не е ясно какъв брой ще е разгънтата застроена повърхност на постройките (РЗП). " Капитал " изпрати въпроси за плана до министерството на иконимиката, което е принципал на ДКК, както и до " София тех парк " и министерството на опазването на здравето, само че все още медиата не е получила отговори.

При коефициент на активност на застрояването 3.5 и терен от 24 811 кв. м разрешена надземна РЗП е 86.8 хиляди кв. м. Ако приемем, че цената на кв. м офиси клас А е към 750-850 евро, то в случай че разрешеният потенциал бъде употребен оптимално, нужната инвестиция ще е от порядъка на над 100 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР