В 9:50 часа тази година на 23 септември стартира есенното

...
В 9:50 часа тази година на 23 септември стартира есенното
Коментари Харесай

Физик проговори: Кога настъпва астрономическата есен

В 9:50 часа тази година на 23 септември започва есенното равноденствие.

Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ", изясни, че прави усещане късната начална дата на есента, не на 22 септември, както е всекидневно. Причината за това е, че сме в предишна година на високосната 2024 година разясни той.
-->
" Средната дълготрайност на тропичната (слънчевата) година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45 секунди, само че за улеснение календарната система би трябвало да работи с цяло число дни в годината – 365. Поради това от тази и от предните три години са се натрупали останки от близо 6 часа, заради които разумно началото на годишните сезони закъснява с към 18 часа. Отчитането на високосната дата 29 февруари следващата година ще компенсира насъбраните останки и през 2024 година астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. – близо 18 часа по-рано ", сподели той.

Физикът напомни, че равноденствията настъпват, когато Слънцето прекосява небесния екватор, преминавайки да вземем за пример от южната в северната небесна хемисфера на датата на пролетното равноденствие – към 20 март, което е начало на астрономическата пролет за Северното полукълбо на Земята. През септември се случва противоположното – Слънцето се връща от северното в южното звездно небе на датата на есенното равноденствие, което бележи началото на есента за нашето полукълбо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР