В 5 поредни дни ще Ви разкажем за плановете на

...
В 5 поредни дни ще Ви разкажем за плановете на
Коментари Харесай

Пътят на енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов Дол


В 5 следващи дни ще Ви разкажем за проектите на 5 въглищни централи за последователно унищожаване на въглищата от горивния микс и замяната и с по-екологични горива. Правим тази поредност по отношение на проектите на Правителството за унищожаване на 800Мв от енергийния микс до 2026 година, които ще обиден част от въглищните централи, които сега обезпечават базова сила за страната, както и подсигуряват енергийната сигурност.

             Топлоелектрическа централа Бобов Дол
-->
          Малко повече за Централата

Топлоелектрическа централа Бобов Дол е кондензационна електрическа централа, която разполага с 3 енергийни блока с обща конфигурирана мощ от 630Мв. Централата е значима базова мощ, която подсигурява стабилността и поддържането на честотата на електропреносната мрежа на страната.

 Основното гориво на най-големия производител на сила в Югоизточна България са кафяви и лигнитни въглища. Те се доставят от 4 въглищни мини, намиращи се в Кюстендилско, Пернишко и Софийско – Мина Бобов Дол, Мини Перник, Мина Станянци и Мина Бели Брег. В Топлоелектрическа централа Бобов Дол се употребява и така наречен обогатено енергийно гориво, което се създава в Брикел посредством осушаване на въглищата от Мини Марица Изток. Благодарение на този развой доста се усъвършенстват енергийните индикатори на въглищата от Маришкия басейн, който са нискокалорични. Влагането в индустриалния развой на обогатено енергийно гориво покачва успеваемостта и стабилизира горивния развой.

В Топлоелектрическа централа Бобов Дол са директно назначени към 1200 души, живеещи главно в Дупница и покрайнините. В четирите въглищни мини са заети към 5 000 души. Следва да се означи, че непряко ангажирани към активността на Топлоелектрическа централа Бобов Дол и мините са още най-малко 8 000 индивида, които се занимават с поправки, произвеждане на разнообразни спомагателни уреди, метали, ламарини, тръби и доста други. Също по този начин двете сероочистващи съоръжения на ТЕЦ-а са главен консуматор на хидратна вар, която се доставя от огромен производител, опериращ в относителна непосредственост. Централата разчита основно на жп превоз за реализиране на доставките на главно гориво и е най-големият консуматор на жп услуги в района. В тази връзка значимостта на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за заетостта и за ангажираността на по-малки компании в региона е извънредно огромна и в случай че се стигне до затваряне на сходна централа директно ще бъдат наранени най-малко 20 000 фамилии.

Планове за енергийна промяна

Най-големият зелен план на Централата е към този момент стартиралото създаване на 100Мв фотоволтаичен парк на територията на рекултивиран някогашен сгуроотвал. По проект слънчевият парк би трябвало да стартира да работи в средата на идната година.

Неотдавна стана известно, че специалистите на Централата са в дейна връзка с представители на американския конгломерат Дженерал Електрик като възнамеряват да влагат в 2 парогазови модула с концепцията да бъдат увеличени до 4 броя с обща електрическа мощ 200Мв и топлинна 200Мв. Газовите турбини на Дженерал Електрик имат потенциала да използват до 80% водород, за което е планувано поетапно да се инсталират специфични дюзи.

От сдружението възнамеряват да вкарат и природен газ в горивния си микс, защото при индустриалното потребление на синьото гориво се отделят на половина по-малко излъчвания спрямо въглищата. За тази цел Централата планува да построи за своя сметка газова връзка, свързваща я с националната газопреносна мрежа. Към момента се завършват разрешителните процедури. Очаква се трасето да бъде построено до края на годината.

Във връзка с въвеждането на природен газ Топлоелектрическа централа Бобов Дол възнамерява да конфигурира 5 газови когенератора с обща мощ 44Мв, които ще влязат в употреба през 2025 година.

По образеца на осушаването на въглища в Брикел, от Топлоелектрическа централа Бобов Дол възнамеряват да изградят няколко сушилни съоръжения за въглища и биомаса, като първата от тях би трябвало да проработи до края на годината. Целта на сушилните съоръжения е изсушаване на лигнитните въглища от локалните мини, с което ще се подобрят доста екологичните им индикатори. Намаляването на влагата в осушеното гориво освен води до възстановяване не горивния микс, а и до икономисване на транспортни разноски. Част от биомасата, която сполучливо се употребява в Централата от няколко години, също ще се изсушава и по този метод горивният микс ще се усъвършенства в допълнение.

Утре ще Ви разкажем за проектите за енергийна промяна на Брикел и тяхната капиталова стратегия Re Power.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР