В 19:00 часа беше излъчена дългоочакваната пресконференция на НАСА по

...
В 19:00 часа беше излъчена дългоочакваната пресконференция на НАСА по
Коментари Харесай

Орбиталната автоматична станция “Марс Риконисънс Орбитър” е заснела успешно “Кюриозити” по време на приземяването. Още: Обобщение от първия ден на Марс!

В 19:00 часа беше излъчена дълго чаканата конференция на НАСА по телевизионния канал на организацията – НАСА ТВ. Пресконференцията беше извънредно нужна за нас, галактическите запалянковци, тъй като без значение от сполучливото кацане и своевременното издание на фотоси, трябваше да бъде обещано време на хората от екипа, с цел да прегледат същите тези фотоси и да дават на обществеността тълкувание какво се вижда на тях, както и да отговорят на най-често задаваните въпроси. През последните няколко часа бяха получени доста въпроси на страницата на Facebook групата на уеб страницата, които най-накрая могат да получат своите отговори. Те са предоставени в тази обява.

 Curiosity photographed by MRO

Тази фотография е направена от орбиталната автоматизирана междупланетна станция “Марс Риконисънс Орбитър ”, до момента в който марсоходът “Кюриозити ” се е спускал към повърхността на Марс по време на кацането си по-рано денем. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

 Curiosity - zoomed

Във фокус – парашутът на “Кюриозити ”, който сполучливо се е разгърнал по време на сериозния стадий от спускането. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Отговор: От първостепенна значимост е да бъде разгърната високочестотната антена на “Кюриозити ”, с цел да може екипът да комуникира с него непосредствено от Земята, без да разчита на орбиталните галактически апарати. Това ще стане до дванадесет часа.

Отговор: Снимките към момента не са изпратени към Земята. Счита се, че те могат да дойдат в границите на няколко часа.

Отговор: Марсоходът “Кюриозити ” беше програмиран да направи фотоси неотложно след кацането си благодарение на задните инженерни камери. Бяха направени първо фотоси още преди да бъде освободено защитното капаче на камерите, както и такива откакто бе освободено.

Отговор: В рамките на околните няколко часа фотосите се чакат да дойдат на Земята и да бъдат оповестени.

Отговор:  Детайлни панорамни черно-бели изображения се чака да бъдат направени и оповестени още на следващия ден! Първата цветна фотография от Марс се чака да дойде по-късно – след два или три дни.

Отговор: Автоматичната междупланетна станция съумя да снима марсоходът “Кюриозити ”, прикачен към парашута си шест минути след навлизането в атмосферата на Червената планета. Когато фотографията беше направена, “Марс Риконисънс Орбитър ” се намираше на разстояние 340 километра от “Кюриозити ”.

Отговор: “Марс Риконисънс Орбитър ” се чака да направи фотоси на “Кюриозити ” отработените остатъци от спускаемия хардуер след 6 и 12 дни.

Отговор: Не, тъй като след момента на приземяване от освободената платформа към този момент не постъпва телеметрична информация. Единственото, което се знае сигурно, е че й е заложена такава траектория, която да й разреши да попадне надалеч от забавните за науката места. Нейната орис може да бъде открита при фотосите след 6 и 12 дни, които ще бъдат направени от “Марс Риконисънс Орбитър ”.

Всеки ден, обновяванията се чака да бъдат оповестени в 21:00 ч. българско време.

 

Относно първите фотоси. Първото изображение, което беше получено от повърхността на Марс, е ето това:

 Rover first image

Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Това изображение е направено още преди да се отвори капакът на задната инженерна камера. Капакът е бил инсталиран, с цел да бъде защитена камерата от прахови частици по време на кацането. Все отново той е задоволително транспарантен, с цел да се създадат първи фотоси на Марс – които не са изключително хубави заради попадналите частици прахуляк. След като капакът беше освободен, камерата беше в положение да направи по-хубави фотоси:

 Image with labels

Изображение с обозначения. Вляво горе се вижда част от хардуера на нуклеарната батерия, захранваща марсохода, а вдясно долу се вижда едно от колелетата на марсохода, както и пружината, която освободи капачето на задната инженерна камера. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

 

Ето още едно изображение, което може да съставлява интерес за вас:

 Mars Image

Това изображение демонстрира хоризонта, част от ръба на кратера Гейл, както и едно от колелетата на марсохода. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР