В 10 челни сблъсъка влязоха кандидатите за президент Румен Радев

...
В 10 челни сблъсъка влязоха кандидатите за президент Румен Радев
Коментари Харесай

10 челни сблъсъка Радев - Герджиков. Кой победи?

В 10 челни конфликта влязоха претендентите за президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков по време на първия и единствен ефирен спор сред двамата. В неделя те излизат един против различен на балотажа за " Дондуков " 2. Диспутът се състоя по Българска национална телевизия и обхвана горещите тематики от външната и вътрешната политика до персоналните качества и прошката.

Спешно основаване на постоянен кабинет желаеха Румен Радев и Анастас Герджиков. Радев разгласи, че държавното управление би трябвало да е на смяната. А Герджиков го подлага на критика, че не е направил задоволително, с цел да има постоянен кабинет два пъти до момента. Държавният глава не е проектант на коалиция, отговори Радев. Ваша партия ли е " Продължаваме промяната ", попита Герджиков. Ако аз реша да сътворявам партия, ще застана начело, отговори Радев.

Румен Радев попита Анастас Герджиков не се ли припознава в определението на Движение за права и свободи за фигурата на президента " стожер на Конституцията и обединител на нацията ". Тази дума - обединител, не произлиза от мен, а от конституцията, отговори Герджиков. И отвърна с въпрос: " Г-н Радев, не се ли разпознавате и вие в това изложение ". В конституцията няма записана думичката обединител. Там написа, че президентът въплъщава единството на нацията, отвърна Радев. Аз говора за това през цялата акция, напомни му Герджиков.

Как ще обедините мафията с нейните жертви, битите от полицията младежи със студентите си, чекмеджетата с хората с празни шкафчета, попита Радев Герджиков. Слезте от облаците, стъпете на земята. Аз нямам чекмеджета, само че вашите провали и рецесията, в която затънахме са си персонално ваши, отговори Герджиков. И упрекна Радев, че има фиксация към Борисов.

И двамата кандидат-президенти се оповестиха за правосъдна промяна, като Радев подчертава върху промяната на Гешев, а Герджиков - върху възстановяване работата на съдилищата, изключително административните. Герджиков съобщи, че личността на Гешев е противоречива, само че укори Радев, че персонифицира казуса. Личен ли ви е казусът с Гешев, попита Герджиков. А Радев разгласи: " И систематичен, и личностен е казусът с прокуратурата ".

И Радев, и Герджиков обявиха, че са имунизирани. Радев разгласи, че България е в челните места по понижаване на брой инфектирани. А Герджиков незабавно му опонира, че лечебните заведения изнемогват, нямат медикаменти, а лекарите не получават бонуси за труда си на първа линия. Най-голямото ни постижение е зеленият документ, сподели Радев. Не, той спъва стопанската система, отвърна Герджиков. И още веднъж го посъветва да слезе от облаците и да излезе на улицата, с цел да чуе какво споделят хората.

Според Румен Радев не би трябвало да се спекулира с инфлацията, тъй като тя е на всички места в Европа, а у нас не е и най-висока. Служебното държавно управление даде огромни обезщетения за бизнеса, както и най-високите
бонуси поради скъпия ток - 110 лева на кв/ч., сподели Радев. Не е правилно, бизнесът не е получил тези обезщетения, а от 1 януари битовите консуматори ще усетят цената на тока. Тези ограничения за измислени на крайник и небрежно, сподели Герджиков. И изясни, че предприемачи му споделят, че към този момент даже не могат да си дефинират цената на продукцията, тъй като токът по този начин изяжда средствата, че им предстоят банкрути.

Двамата претенденти се подлагаха на критика за работата на предизборните си щабове. Според Радев този на Герджиков показва конфликта като сред интелектуалец и човек, привикнал на извършва и дава заповеди. Радев попита Герджиков по какъв начин ще се държи с военнослужещите, в случай че стане президент. С почитание, отговори Герджиков. И разгласи, че екипът на Радев 30 дни го пришивал към партии и хора.

Тук имаше най-голямото единодушие. И двамата претендентите обявиха, че не би трябвало да има референдум за позицията на страната ни във връзка с Северна Македония. Не знам за какво позволяват, че ще има компромис. България не може да каже " да ", преди да се приключи нарушаването на човешките права, преди да се спре систематичната дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата в медии, учебници и така нататък, безапелационен бе Румен Радев. Благодаря ви, че най-сетне чухме позицията ви по въпроса, разяснява Анастас Герджиков.

Русия не може да ни е модел за развиване, само че и не може да ни е зложелател. За множеството българи тя е избавител, разяснява Румен Радев. Според Герджиков връзките с Русия би трябвало да са прагматични и не трябва да се разделяме на русофили и русофоби. За него Крим е украински, без значение какъв байрак се вее там. И зададе същия въпрос на Радев. Крим е съветски, отговори Радев и съобщи, че съгласно него глобите към Русия поради Крим не дават резултат.

И двамата претенденти обявиха, че могат да простят. Не бих дал прошка лъжата, сподели Радев. Аз не прощавам измяната, добави Герджиков. За него най-хубавият президент е Петър Стоянов. За Радев - неизбраният Петър Дертлиев. Герджиков даде обещание да не е президентът, който в новогодишното си слово да разделя българите и да им се кара. А  Радев приключи с думите: " Десетилетия в България партиите купуват съвет. Има дни, в които имаме избор, излезте и гласувате, с цел да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР