В 06.40 часа тази сутрин Общинска избирателна комисия – Благоевград

...
В 06.40 часа тази сутрин Общинска избирателна комисия – Благоевград
Коментари Харесай

Първи подробности за неправомерно изнесените машини за гласуване от секции в Благоевград

В 06.40 часа тази заран Общинска изборна комисия – Благоевград е провела свое съвещание, на което е взела решение за прекратяване на машинното гласоподаване в две секции на територията на град Благоевград, заяви на конференция юрист Мартин Бусаров, ръководител на общинската комисия, съобщи кореспондент на " Фокус “.

Той изясни, че през вчерашния ден към Общинска изборна комисия – Благоевград, Централна изборна комисия и Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Благоевград е подаден сигнал от претендент за кмет за непозволено изнасяне и превоз на машини от две изборни секции. Веднага и трите сезирани институции са почнали три обособени инспекции, след което е осъществено резюме на резултатите. С цел да не се основават предпоставки за подозрения, по отношение на честността на вота, е взето решение за унищожаване на машините от изборния развой в двете секции.

" Това, което се открива е, че в Секция № 5, която се намира СОУИЧЕ е доставена машина, която не е за съответната секция. При установяването на тази разлика лицето, което дава отговор за превоза на машините подхваща изнасяне на машината без ескорт в незнайна посока. В следствие се оказва, че машината се транспортира до Секция № 21 в ДГ " Вечерница “. Съответно машината, която се намира в ДГ " Вечерница “, без полиция и ескорт се транспортира до Секция № 5, което единствено по себе си основава подозрение дали не е въздействано по някакъв метод на машините, защото категорично има инструкции те да се транспортират по график и с защита от органите на Министерство на вътрешните работи. Разпитани са лицата, които са открити като водач и механик, разпитани са ръководителите на СИК и служителите на реда, които охраняват секциите. Затова взехме решение да не позволяваме гласоподаване с тези две машини “, акцентира адв. Бусаров.

Той добави, че в изборния ден проблеми с машините са открити в други 5 секции. Става дума за това, че при изпечатване на бюлетината от машината, в лицевата й част не се принтира резултатът. Избирателите, които са открили това са били помолени да гласоподават повторно. При повторното гласоподаване още веднъж не се е получил печатане. Техниците на СИЕЛА са били известени за казуса. Извършена е диагностика от тяхна страна и все още няма други машини, създавали проблеми.

Адвокат Бусаров изясни, че са осъществени шест смени на членове на СИК, защото същите се били успали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР