Уволненият от МВР директор на Вътрешна сигурност в министерството Стефчо

...
Уволненият от МВР директор на Вътрешна сигурност в министерството Стефчо
Коментари Харесай

Уволненият шеф на “Вътрешна сигурност“ в МВР е подслонен от Гешев

Уволненият от Министерство на вътрешните работи шеф на " Вътрешна сигурност " в министерството Стефчо Банков е подслонен във Върховната касационна прокуратура. Това се вижда от декларациите за имущество и конфликт на ползи, които Банков е подал преди 2 месеца. Банков е прокурорски асистент във Върховната касационна прокуратура. Самият Банков разкри предишното лято, че е уволнен поради негови изказвания пред медиите, които съгласно вътрешния министър Бойко Рашков уронват престижа на службата. Подробности не бяха разкрити. Преди да бъде уволнен, Банков бе изместен от дирекция " Вътрешна сигурност " в звеното за подкрепяне на министъра. Това се случи по времето, когато " Вътрешна сигурност " беше посочена като една от службите, употребявани при противозаконното подслушване по време на митингите против държавното управление на ГЕРБ и основния прокурор.

Постовете на правосъдните и прокурорските помощници до управленията в правосъдната власт. Пред годините е имало не един скандал, обвързван с такова предопределение. По закон помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите. На уеб страницата на прокуратурата не може да бъде открита публикация за конкурс за асистент, който Банков да е спечелил, откакто бе дисциплинарно уволнен от Министерство на вътрешните работи предишния май от Бойко Рашков, който по това време беше длъжностен вътрешен министър.

Съдебните и прокурорските помощници получават съществена заплата в размер до 90% от главното заплащане за най-ниската съдийска или прокурорска служба. След последната актуализация на заплатите в системата магистратите на районно равнище вземат 3244 лева

Банков сега е прокурорски асистент персонално на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, сподели следователят Бойко Атанасов в подкаста на " Инициатива правораздаване за всеки "  преди дни. Цацаров се върна във висшата прокуратура, откакто подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ и по-късно.

Справка в правосъдните регистри демонстрира, че Банков води 2 каузи против Министерство на вътрешните работи. Едното е срещу дисциплинарното му уволнение като началник на " Вътрешна сигурност ", а другото е против краткотрайното му преназначаване като шеф в " Звено за подкрепяне на министъра " за период от 3 месеца. Банков е изгубил второто дело на първа инстанция. Това против уволнението му обаче още не е завършило в Административния съд в София. 

Според формалната биография на Банков той е приключил връзки с обществеността и право в ЮЗУ и има магистърска степен по философия от СУ. Преподавател е в Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Банков е и " лекар " от военния университет " Васил Левски ". 

И ДРУГИ

Банков не е първото предопределение в прокуратурата на хора, глобени от Министерство на вътрешните работи. Андон Андонов, който е един от служителите на реда, глобени дисциплинарно за превишаване на служебните си пълномощия по време на антиправителствения митинг на 10 юли 2020 година, бе взет на работа в Бюрото по отбрана, до момента в който тази конструкция беше на директно послушание на основния прокурор Иван Гешев. Андонов беше уволнен от Бюрото през ноември м.г., откакто то мина към Министерството на правораздаването. В момента той оспорва уволнението си в съда. Той е главният обвинен по делото за насилието, което води Софийската районна прокуратура. Държавното обвиняване обаче не дава никаква информация до каква степен е това следствие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР