Увеличението на цената на питейната вода в област Бургас с

...
Увеличението на цената на питейната вода в област Бургас с
Коментари Харесай

Удар за туризма! Хотелиери изреваха: Увеличението на цената на водата убива бизнеса

Увеличението на цената на питейната вода в област Бургас с близо 60 на 100 е следващият удар за туризма и може да се окаже капката, която да прелее чашата на търпението на бизнеса, защото следващото повишаване е убийствено за хотелиери и ресторантьори, предава Телеграф. Това са безапелационни от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От национално показаната организация с 36 районни структури поддържат настояването на кмета на Бургас Димитър Николов новите цени да бъдат преразгледани.

Никой не е предизвестил хотелиерите и ресторантьорите в най-големия български курорт Слънчев бряг за това шоково повишаване и за новата цена от 5,13 лв. за кубик. Затова и тези обилни разноски в границите на по няколко хиляди лв. допълнително на месец не са включени в цените, които сме договорили за този сезон с нашите сътрудници – български и международни туроператори, уточни зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Разходите ни от края на предишния сезон, в който се договарят цените за този сезон скочиха двойно. Увеличи се ток, горива, разноски за труд, към момента сътрудниците чакат обещаните пари за настаняване на украинските бежанци, а в този момент и това голямо нарастване на цената на водата, напълно ни изправя до стената, уточни Налбантов. На фона на скъпата електрическа енергия редица бюрократични пречки ни пречат да присъединим фотоволтаици, даже когато като хотелиери влагаме в такива, и да продаваме ток, с цел да покрием част от разноските си, добави зам.-председателят на БХРА.

Сега, при следващото повишаване – този път на водата, огромна част от сътрудниците се замислят какво да вършат. Нямаме доста разновидности – да увеличим цените фрапантно за следващата година с ясното схващане, че по този начин ще станат непостижими и туристи няма да има или просто да загърбим 30 години труд и да затворим хотелите си, уточни Налбантов. И добави, че страната продължава освен да не подкрепя бизнеса, само че и да му пречи по всякакъв начин – посредством неналичието на помощи, административни спънки и безучастие за решение на сериозните проблеми в бранша. И добави, че страната в последните месеци в действителност работи в посока закриване, а не избавяне на бизнеса, както са се надявали в туристическия бранш.

В област Варна цените на питейната вода също гонят тези в област Бургас и са непостижими за хотелиерите и ресторантьорите, изключително в околните курорти като Св. Св. Константин и Елена, акцентират от БХРА. Колегите са изправени пред същите проблеми и невъзможни решения като бизнесът в област Бургас, акцентират от БХРА.

От БХРА упорстват решенията цената на Комисията за водно и енергийно контролиране във Варна и Бургас за бъдат неотложно преразгледано, защото водното сдружение в Бургас е подлъгало общинските препоръки при гласоподаване на вложенията, с които се оправдава нарастването, пропускайки да посочи, че вложенията ще се заплащат посредством доста по-солени сметки за битовите клиенти и бизнеса.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР