Увеличението на оперативната загуба на "Булгартабак холдинг" АД през първото

...
Увеличението на оперативната загуба на "Булгартабак холдинг" АД през първото
Коментари Харесай

Свитите приходи увеличиха оперативната загуба на Булгартабак холдинг

Увеличението на оперативната загуба на "Булгартабак холдинг " АД през първото тримесечие на тази година е в резултат основно на понижението на приходите от произвеждане и продажба на тютюневи произведения. Това четем в показания със забавяне промеждутъчен доклад на някогашния тютюнев монополист. В края на март тя е към този момент е в размер на 3.05 млн. лева при 430 хиляди преди година. Но, в случай че вземем поради и финансовите разноски на сдружението чистата загуба за интервала скача до 5.17 млн. лева и понижава с 42% по отношение на март 2018-а.

Случилото се е разумно поради обстоятелството, че компанията към този момент не практикува главният си предмет на активност - преработката на тютюн и произвеждане на цигари. "София-БТ " АД беше затворено, а постройките му на бул. "Цар Борис III " в София - съборени.

До края на април 2017 година групата "Булгартабак " беше пазарен водач в България и експортьор на цигари. След продажбата на притежавани от "Булгартабак холдинг " АД търговски марки за цигари - Vісtоrу, Еvа Ѕlіm и GD, на British American Tabacco, групата концентрира активността си в експортния бранш. През 2017-а групата закупи контролиращо присъединяване в сдруженията "Техномаркет България " АД (търговец на едро и дребно с електроуреди за дома) и "Лодис Инвест " ЕООД (производител на млечни продукти).

Естествено в резултат на това през 2018 година групата регистрира значителен спад в производството и продажбата на тютюневи произведения, както и стесняване на приходите от обичайни експортни пазари.

Тенденцията на понижение на продажбите се резервира и през тази година. Групата "Булгартабак " продължава да развива планове в производството и ритейла и развиването на двете нови сдружения. През първото тримесечие дъщерното сдружение от групата - "Благоевград БТ " АД е нараснало присъединяване си в другото дъщерно сдружение "Техномаркет България " АД до 84.85 %. Последното пък е придобило 15.15% от акциите си.

През първото тримесечие "Булгартабак холдинг " и дъщерните сдружения от групата не са разпределяли дял от облагата си.

Към края на март "Булгартабак холдинг " АД упражнява надзор, директно или посредством дъщерни компании, в 26 сдружения в страната и в чужбина., в това число и две компании - "Асеновград Табак " АД и "Хасково Табак " АД, които са в процедура по разпродажба.

На 23 януари тази година Булгартабак холдинг АД уведоми Българска фондова борса АД, Комисията за финансов контрол и обществеността, че на 24 януари дъщерното му сдружението Благоевград БТ АД прекратява индустриалната активност и афишира престой на дейностите на част от предприятието за интервала до 1 март 2019-а. Днес компанията е главен притежател във веригата магазини "Техномаркет " АД.

Излизането от бизнеса с тютюневи произведения беше и официално завършено през април тази година, когато акционерите взеха решение да трансформират името на компанията от "Булгартабак-холдинг " на "Български капиталов холдинг " АД (изписване на непознат език: Bulgarian Investment Holding AD). Промяната обаче още не е вписана в Търговския указател

Вследствие на няколко покупко-продажби по прекачване на акции с право на глас към края на месец май тази година настъпиха промени в акционерната конструкция на Булгартабак холдинг. Wardia Ltd - Дубай, Обединени арабски емирства, има 15.23% от капитала. Спрямо декември предходната година "Удфорд Естаблишмент " (Woodford establishment) понижи каузи си от 33% на 24 на 100. "ТиАй холдинг " ФЗЕ (TI Holding FZE) към този момент няма акции в холдинга. "Гифтид Мастър " ЛТД (Gifted master LTD) - Дубай, Обединени арабски емирства, усили каузи си от 18.10% на 24% от книжата с право на глас. В други компании и дребни вложители са останалите акции.

През юни се организираха постоянните годишни общи събрания на акционерите на дъщерните сдружения от групата. Те взеха решения да не разпределя дял и резултата от финансовата 2018 година да се отнете към облагите и загубите от предишни интервали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР