Увеличение на производството на ток с почти 9%, основно заради

...
Увеличение на производството на ток с почти 9%, основно заради
Коментари Харесай

Производството на ток през 2021-а: повече въглища и ВЕЦ

Увеличение на производството на ток с съвсем 9%, главно поради Водноелектрическа централа и въглищата, доста по-скромен растеж на потреблението и същинска детонация при износа. Така в резюме може да се опише миналата 2021 година по отношение на предходната 2020-а.

Като цяло електроенергийната система на България се е върнала на равнищата от 2019 година, преди пандемията от ковид да удари стопанската система. Според данните на общоевропейската платформа ENTSO-E, към която подава данни и българският " Електроенергиен систематичен оператор ", създадената сила през предходната година е била 43.5 терватчаса, до момента в който за 2020-а е 40 тВтч, а за 2019-а - 43.8 тВтч. Това изрично демонстрира, че рекордните цени на тока не са свързани с липса на мощности или дефицит при снабдяването, а са напълно подбудени от пазарните резултати, свързани с цените на природния газ и CO2 излъчванията.

Вътрешното ползване на ток се усилва с към 5% на годишна база до 38.4 тВтч и даже надвишава леко равнището от 2019-а, което може да се изясни както с по-студеното време, по този начин и с икономическото раздвижване след локдауните.

На този декор обаче чистият експорт на ток се усилва от 3.5 тВтч до над 5.4 тВтч или това е скок от 55%.
Реклама 2021 vs 2020
Може би най-съществената разлика по отношение на 2020 година е в производството на хидроенергия, която се е покачила с над 45% за година, като повода за това повода е в доста по-голямото прииждане на водоемите с помощта на честите превалявания през първите 6 месеца. Благодарение на множеството ток от Водноелектрическа централа България регистрира и по-голям дял на зелената сила в микса си - 18.6% при 16.8% година по-рано.

Прави усещане и нарастването произвеждане на електрическа енергия от въглищните централи - с 10% по отношение на 2020 година Това би могло да се изясни с нарасналото вътрешно ползване и най-много огромния експорт на ток поради форсирането на стопанската система след локдауните през 2020г и ранната 2021г. Въпреки високата цена на въглеродните квоти в този интервал въглищните Топлоелектрическа централа станаха конкурентоспособни, защото борсовите цени на тока се покачиха до невиждани преди този момент равнища. И това им разреши да продават силата си на свободния пазар. През 2019 година обаче въглищният ток е бил повече и голяма част от него бе ориентирана към контролирания пазара (битовите потребители) където разноските на ТЕЦ-овете се покриват от страната.

Производството на ток от АЕЦ продължава да държи най-голям дял по отношение на другите източници на сила и макар че в Брюксел от ден на ден се организират полемики по отношение на бъдещето на този източник в зеления енергиен преход, наподобява, че за момента той няма опция в България.
Реклама
Възобновяемите източници на сила (без ВЕЦ), както и производството на ток от природен газ не търпят огромни промени по отношение на 2020г. За момента наподобява, че цялостният капацитет за развиване на ВЕИ бранша не е употребен и за това упованията са през идващите дванадесет месеца това да се форсира. През последните месеци газът нарастна внезапно, само че това няма по какъв начин да има отражение на потреблението, от което главен подвластен остават газовите Топлоелектрическа централа в страната.
Въглищата
Традиционно въглищните централи най-вече биват употребявани в зимните месеци, само че за разлика от 2020г, когато най-вече ток е създаден от тях през януари, през 2021г това е септември. В останалите топли месеци също има растеж по отношение на предната година, като това значително може да се изясни със скока на цените на тока от юли и заповедите на служебния кабинет за активиране на всички мощности на държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

По-голямата интензивно на въглищните централи обаче не води до по-голям дял на тази сила в общия микс. Той остава на равнище от към 37%, защото има и растеж на общото произвеждане. През 2019 година обаче делът на въглищата е бил над 43%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Данъци и обезпечаване 3 Инфраструктура 1 Свят 2 Право 3 Данъци и обезпечаване 1 Данъци и обезпечаване 2 Право 3 Свят Реклама Какво се случва със слънчевата сила?
През последните няколко години от ден на ден наподобява, че слънчевата сила ще има фундаментална роля в енергийния преход към нулеви излъчвания, а страни като Гърция интензивно влагат в този бранш и надлежно се възползват от слънчевия си климат и стават водач по този индикатор в Югоизточна Европа.

, като макар геополитическите спънки съумява да притегля огромни вложения, които да реновират енергийния микс на страната.

В България и по-конкретно отвън огромните градове, слънчевата сила може да играе основна роля, само че досега наподобява, че страната изостава обратно, като най-вече се разчита на хидроенергията. Проблемът е, че разликата в производството на ток от слънчеви източници съвсем е непроменено по отношение на 2020г., само че би трябвало да се има поради, че огромна част от новите мощности се употребяват за покриване на лични потребности и действително не влизат в мрежата.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР