Увеличение на държавната субсидия за някои университети и намаление -

...
Увеличение на държавната субсидия за някои университети и намаление -
Коментари Харесай

Повече пари за Софийския университет и ТУ-София, по-малко за `Асен Златаров и Стопанската академия

Увеличение на държавната дотация за някои университети и понижение - за други планува проектобюджетът за 2019 година, оповестен от Министерството на финансите. Най-облагодетелстваните от прелюдия през 2011 година модел на финансиране ще бъдат Софийският университет и Техническият университет - София. Пак поради него се понижава дотацията за Стопанската академия в Свищов и Университета " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас.
 Повече пари за психолози в учебните заведения и нови стипендии за учениците в дуални класове следващата година  Национален институт по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките с цялото си имущество на 1 януари 2019 година, бюджетът му - с 10% растеж  Учителските заплати се подвигат приблизително с 20%, само че не еднообразно за всички
Промените по отношение на предходната година са най-много вследствие на увеличението на тежестта на комплексната оценка за качеството на образование и реализацията през 2019 година, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев пред OFFNews.

От въвеждането на този модел на финансиране на висшето обучение през 2011 година относителният дял на средствата за прехрана на образованието, образуван вследствие на оценка на качеството на образованието и реализацията на пазара на труда нараства от 2,28% (през 2011 г.) на 55,46% през 2019 година, в сходство със Закона за висшето обучение.

Така Софийският университет, чиято миналогодишна дотация беше 58.014 млн. лева, от януари ще разполага с 66.120 млн. При Техническия университет в София нарастването е от 41.327 млн. на 48.946 млн.

Субсидията за бургаския " Проф. доктор Асен Златаров " се понижава от 4.687 млн. на 4.588 млн. лв.. При Стопанската академия в Свищов тя се свива от 4.849 млн. лв. на 4.310 млн. лв..

Нормативите за прехрана на образованието на един студент, които са разнообразни за другите професионални посоки, остават без смяна, като се изключи стопанска система, администрация и ръководство и туризъм, където има покачване.

Общо сумата за прехрана на образованието на студентите и докторантите е увеличена с 39 млн. лв. за 2019 година

Първокурсници`2019

От настоящата 2018/2019 образователна година се ползва нов механизъм за установяване на броя на приеманите за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения на базата на комплексната оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда. На тази база през 2019 година общият брой на студентите, които университетите ще могат да одобряват по държавна поръчка се понижава на 150 179 при 153 495 за 2018 година, или понижението е с 3 316 приблизително приравнен брой учащи.

Безплатно образование

И до момента в който признатите по държавна поръчка ще продължат да заплащат такси, има специалности, в които учащите ще бъдат освободени от такива. Става въпрос за специалностите с предстоящ дефицит на пазара на труда. Мярката цели повишение на интереса към съответните специалности.

Тук са планувани 2 милиона лв. по бюджета на МОН.

Български диаспори

В тази сума влиза и планувано нарастване на стипендиите на студентите от историческите български диаспори в чужбина, да вземем за пример Молдова и Украйна, които са признати в български държавни висши учебни заведения.

" Тези деца не са от фамилии с високи приходи, а доста желаят да учат в България, те обичат България, с българско съзнание са, само че нямат благоприятни условия - изясни министър Вълчев пред OFFNews. - Не е като в България – да си отидеш у дома и да се върнеш в града, в който учиш с цялостни чанти, да ти пращат пратки. Тези деца са доста по-зависими са от стипендиите. Затова ще им увеличим малко повече стипендиите като политика да ги подтикваме да дойдат.

" Разбрах на драго сърце, че от 17-18 малцинства в Украйна българското е с най-високи просветителни резултати по украински език след украинските деца. То е едно изцяло интегрирано малцинство, с което украинската страна няма проблеми, само че най-важното е, че те обичат България повече от българските деца и желаят да дойдат в България ", разяснява министърът.

Сега месечната стипендия е 200 лева, а новоприетите студенти от българските диаспори тази есен бяха малко над 1000 души. Новият размер към момента се разисква.

Докторанти

За интервала 2019-2021 година са обезпечени и 3 млн. лева годишно за допълнителни стипендии на докторантите, които ще бъдат предоставяни съгласно приетия през 2018 година диференциран метод съгласно интензивността на научната дейност.

Студентски заеми

За 2019 година се планува запазването на общия размер на държавната гаранция за новоотпуснати заеми в размер на 50,0 млн. лева Кредитирането на студенти и докторанти, като част от студентското подкрепяне, дава опция за повишение на образованието на младежи, които нямат опция да обезпечат сами средства за такси за образование и средства за прехрана на образованието си, аргументират се от МОН.

От началото на програмата през 2010 година до момента са контрактувани 20 031 заема за общо 132,4 млн. лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР