Увеличение на броя на трудови злополуки у нас през 2021

...
Увеличение на броя на трудови злополуки у нас през 2021
Коментари Харесай

Най-много строители, шофьори и търговци загинали при трудови злополуки

Увеличение на броя на трудови злополуки у нас през 2021 година по отношение на миналата 2020 година демонстрират данни на Национален осигурителен институт

Това показват от КТ "Подкрепа " във връзка Световния ден за сигурност и здраве при работа - 28 април, осведоми

На този ден се уважава паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални болести и още веднъж се припомня на международната общност, че те могат да бъдат предотвратени.

От синдиката означават, че нарастването на трудовите злополуки през 2021 година става на фона на понижаване на броя на работещите в доста предприятия - заради отпуск или съкращения, прекратяване на активност от някои браншове, прекосяването на понижено работно време или работа от разстояние от други предприятия.

През предходната година при трудови злополуки у нас са потърпевши 2392-ма души, 68 са смъртните случаи при трудови злополуки. През 2020 година потърпевшите при трудови злополуки са 2309, от тях 89 смъртни, демонстрират данните.

Най-много през предходната година са смъртните злополуки в строителството -18, 10 са в сухопътния превоз, седем - в търговията на едро и дребно, пет - в производството на хранителни артикули, четири - в производството на железни произведения, по две в горското стопанство и растениевъдството, и в събиране на боклуци и филтриране на води.

Общият брой на смъртните трудови злополуки през 2021 година обаче бележи наклонност на понижаване по отношение на 2020 година, както и понижаване на честотата на смъртните злополуки - една на всеки 35 трудови, по отношение на една на всеки 26 трудови за 2020 година, демонстрират статистиката. От „ Подкрепа “ пресмятат, че всеки работен ден – 249 за 2021 година, сред 9 и 10 души претърпяват акцидент на работното място, а на четири работни дни един служащ в България умира.

От синдиката означават, че насочването на вниманието и финансовия запас от работодателите към ограниченията за попречване на пандемията от COVID-19, са станали за сметка на ограниченията за обезпечаване на общата сигурност на работното място, в т. ч психосоциалните опасности на работното място, мускулно–скелетните разстройства, сърдечно-съдовите болести.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година 2,2 милиона служащи по света умират заради трудови злополуки и професионални заболявания, се показва още в известието. Годишно 270 милиона работещи получават съществени увреждания, а броят на случаите на професионални болести е към 160 милиона. По калкулации на МОТ загубите от тези трудови злополуки и болести възлизат на 4% от брутния вътрешен артикул в международен мащаб. Според организацията рисковите и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки запаси, и понижават продуктивността и качеството на продукцията.

През 2022 година от МОТ слагат тематиката за обществения разговор, за присъединяване на работещите в процеса на обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд и за построяването на мощна просвета по сигурност, здраве и благоденствие в предприятията под мотото: „ Действайте дружно, с цел да изградите позитивна просвета на сигурност и здраве “, се отбелязва в известието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР