Увеличаващите се случаи на определени видове устойчиви към антибиотици бактерии

...
Увеличаващите се случаи на определени видове устойчиви към антибиотици бактерии
Коментари Харесай

Опасни бактериите, устойчиви към антибиотици, застрашават европейските страни

Увеличаващите се случаи на избрани типове устойчиви към антибиотици бактерии Eшерихия коли съставляват нова опасност за страните от Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП), предизвести Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите, представен от Българска телеграфна агенция.

Държави на Стария континент оповестяват за възходящ брой на типовете Ешерихия коли, носещи гена blaNDM-5, който ги прави резистентни към карбапенеми - тип антибиотици, постоянно употребявани при съществени инфекции, провокирани от тези бактерии, се споделя в прессъобщението на институцията. 

Освен това огромна част от тези варианти на Ешерихия коли са резистентни и към други групи антибиотици, което в допълнение лимитира опциите за лекуване.

Въпреки че устойчивостта към карбапенеми в европейските страни е ниска, неотдавнашно изследване демонстрира, че вариантите Ешерихия коли с гена blaNDM-5 " към този момент са се открили и съставляват нова опасност " за района.

Подобни бактерии " се популяризират бързо и в огромен географски мащаб ", като съществува риск броят на случаите на резистентни към карбапенеми инфекции с Ешерихия коли да се усилят в границите на няколко години.

Тези бактерии всекидневно се срещат в стомашно-чревния тракт на човешкото тяло и са част от естествената бактериална флора при хората, само че могат да причинят и тежки инфекции, изключително на кръвта и пикочните пътища.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите повече от 35 000 души на Стария континент умират всяка година от антимикробно резистентни инфекции.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР