Увеличаването на реимбурсирането на лекарствените продукти за сърдечносъдови заболявания от

...
Увеличаването на реимбурсирането на лекарствените продукти за сърдечносъдови заболявания от
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Фармаиндустрията подаде ръка, за да има 100% реимбурсация на лекарствата за сърце

Увеличаването на реимбурсирането на лекарствените артикули за сърдечносъдови болести от 1 април е добра новина за една група хора със относително ниски приходи. Това сподели пред NOVA NEWS представителят на БСК в Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров.

„ Това, което и ние като Надзорен съвет се питахме – за какво това не го направихме от 1 януари като политика на Здравната каса, както го направихме с извънболничната помощ. Такава концепция не беше показана от Министерството на здравеопазването. Ако би трябвало да бъдем правилни и точни, концепцията за увеличението на реимбурсирането на тази група медикаменти е на Министерството на финансите. Те го предложиха посредством представителя си в Здравната каса и от самото начало оказваха напън да решим този въпрос “, сподели още проф. Димитров.

Той посочи, че нарастването на средствата, заплащани от Касата, касае 52 групи медикаменти с 409 медикамента в тях и се уголемява обсегът за болесттите, за които се употребяват. По думите му това коства 34 млн. лева за 9 месеца.

„ Средствата, които ще се дадат до отварянето на запаса на НЗОК след 1 септември, ще са за сметка на отчисленията, които прави фармаиндустрията към Здравната каса. Фармаиндустрията подаде ръка и ще подсигурява тези заплащания и по този метод 100% реимбурсация на тези лекарства може да влезе в действие от 1 април. По предварителни сметки тази мярка ще се отрази на 600 000 – 700 000 души “, сподели проф. Димитров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР