Увеличаване на случаите на жестокост спрямо животни у нас между

...
Увеличаване на случаите на жестокост спрямо животни у нас между
Коментари Харесай

Ръст на сигналите за жестокост към животни по време на Kоледните празници

Увеличаване на случаите на свирепост по отношение на животни у нас сред Коледа и Нова година регистрират от българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните „ Четири лапи “. В множеството случаи експанзията е ориентирана към домашни и бездомни кучета и котки, като най-често те стават жертва на пукотевица с огнестрелно оръжие или на отравяне.
„ Макар краят на годината да е обвързван с най-светлия християнски празник - Рождество, това е и интервалът, в който обичайно отчитаме увеличение на сигналите за свирепост над животни, “ споделя доктор Марина Иванова, шеф на „ Четири лапи “ за България. „ Причините за това могат да бъдат разнообразни – от несъразмерната приложимост на алкохол, до съществуването на повече свободно време, което насилниците могат да посветят на планувано от дълго време ликвидиране на животно, което по някакъв метод им пречи. Нерядко при приложимост на огнестрелно оръжие причинителите разчитат да останат незабелязани поради непрекъснатите гърмежи от фойерверки и пиратки “, изясни тя.
Един от най-фрапиращите случаи на свирепост по отношение на животни по празниците, за които в „ Четири лапи “ е получен сигнал, е за кучето Мими, което на 23 декември е било простреляно от упор в главата от незнаен причинител в Северния парк в София. Подобен случай на простреляно в главата от ловджии куче в столичния квартал Бухово в навечерието на Нова година провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи. Продължават и отравянията на домашни и бездомни животни в паркове и градинки в Пазарджик, като през последната седмица има нови две отровени кучета, а от края на ноември предходната година общият брой на потърпевши четириноги надхвирля 15, като досега причинителят към момента не е открит. Край Крумовград пък ловци, природозащитници и полиция търсят отровител, заложил примамки против диви животни, вследствие на което има починали както диви хищници, по този начин и ловен кучета.
„ Жертви на принуждение са освен бездомни, само че и домашни животни. Вчера получихме сигнал от Лесидрен за простреляно и влачено с автомобил пастирско куче, чийто мъртвец е бил открит от притежателя на 3 километра от мястото на стрелбата, “ разкрива доктор Иванова.
От „ Четири лапи “ поучават при всеки случай на принуждение над животно да бъде подаван сигнал за осъществено закононарушение на тел. 112, а при положение, че диспечерите откажат подпомагане – и до дежурен областен прокурор. От организацията също по този начин упорстват да бъде въведен по-стриктен надзор за притежаването на ловно оръжие и отровни субстанции, защото от една страна с тях най-често се правят закононарушения по отношение на животни и разкриването им е най-трудно, а от друга – неправилната им приложимост съставлява заплаха и за хората.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР