Увеличаване на парите за извънболничната помощ догодина, каквото е предложението

...
Увеличаване на парите за извънболничната помощ догодина, каквото е предложението
Коментари Харесай

ОП и здравният министър обсъдиха увеличаването на парите за извънболничната помощ

Увеличаване на парите за извънболничната помощ следващата година, каквото е предлагането на ПГ на Обединените патриоти (ОП), разискаха в Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев и депутати от Оперативна програма. На диалозите участва и ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ). Срещата предхожда утрешното разискване на второ четене на бюджета на НЗОК за следващата година от бюджетната комисия.

"Ще се предложи нарастване на средствата за първичната извънболнична помощ със седем млн. лева, на профилираната извънболнична помощ също със седем млн. лева, с три млн. лева - медико-диагностичните действия, с 10 млн.лв. - денталната помощ ", осведоми Кирил Ананиев.

"Средствата ще са от запаса, там ще бъдат планувани съответните суми, защото имаме ограничаване от три % и той не може да бъде авансово разпределен, а никога не трябва да понижаваме други действия като болничната помощ или медикаментите ", изясни министърът. Цялата сума е към 27 млн. лева

На срещата е разискван и въпросът за ТЕЛК-вете, който също е измежду целите за Патриотите. Ананиев ги е уведомил, че напълно скоро работната група се чака да излезе с предложение към Министерския съвет. Той се надява, че предлагането за законодателни промени ще бъде готово до края на годината. За пръв път финансист-министър схваща добре проблемите в опазването на здравето и, може би, посредством контролиране на финансите вътре ще стигнем до оптимизация, каквато дълго време не е постигана в бранша, разяснява на собствен ред Калин Поповски от Оперативна програма.

Министърът ги е убедил, че част от парите би трябвало да отидат и в денталната медицина, нещо, което те не били планували в предложенията си, и в този момент се постанова преформулиране. С 10 млн. лева ще се усили лимитът за дентална медицина, възрастните хора да имат право на протези в едни по-късни годиин, разясни Поповски. Обединените патриоти разговаряха и с представители на КНСБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР