Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Югоизточна Украйна. Партизански

...
Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Югоизточна Украйна. Партизански
Коментари Харесай

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата против съветската окупация в Югоизточна Украйна. Партизански сили, лоялни на Киев, убиват промосковски чиновници, взривяват мостове и влакове и оказват помощ на украинската войска, като разпознават основни цели , обобщава Associated Press.

Разпространяващата се опозиция ерозира контрола на Кремъл върху тези региони и заплашва проектите му като стъпка към анексиране от Русия.

" Нашата цел е да създадем живота нетърпим за съветските окупатори и да използваме всевъзможни средства, с цел да провалим проектите им ", сподели Андрий, 32-годишен координатор на партизанското придвижване в южната Херсонска област.

Член на съпротивителната група " Жълтата лента ", Андрий приказва пред Associated Press при изискване, че не е изцяло разпознат, с цел да не бъде проследен от руснаците. Групата носи името си от един от двата национални цвята на Украйна и нейните членове употребяват ленти с този цвят, с цел да маркират евентуални цели за партизански офанзиви.

Украинските войски неотдавна използваха доставената от Съединени американски щати система за залпов огън HIMARS, за, прекъсвайки главната връзка за доставки на руснаците. Градът с население от 500 000 души, високомерен от съветските войски при започване на войната, е наводнен с листовки на съпротивата, заплашващи подкрепяните от Москва чиновници.

Точно преди офанзивата на моста се появиха листовки, които споделяха: " Ако HIMARS не може да го направи, партизанин ще оказват помощ. "

" Даваме на украинската войска точни координати за разнообразни цели, а помощта на партизаните прави новите оръжия с огромен обхват, изключително HIMARS, още по-мощни ", сподели Андрий пред АП. Ние сме невидими зад съветските линии и това е нашата мощ.

Докато украинските сили ускоряват офанзивите в района и си връщат някои региони западно от река Днепър, интензивността на партизаните също се усилва.

Те се координират със Силите за специфични интервенции на украинската войска , което им оказва помощ да разработят тактики и тактики. Тези сили също избират цели и основават уеб страница със препоръки по какъв начин да се провежда опозиция, да се приготвят засади и да се избегне възможен арест. В окупираните региони е основана мрежа от скривалища за оръжия и секрети убежища.

Бомби са поставяни наоколо до административни здания, в домовете на чиновници и даже по маршрутите им за работа.

Експлозив, подложен на дърво, избухна, когато транспортно средство, пренасящо шефа на пандиза в Херсон Евгений Соболев, мина около него, макар че той оцеля при офанзивата. Полицейска кола беше ударена от шрапнелна бомба, ранявайки съществено двама чиновници, единият от които по-късно умря. Заместник-началникът на локалната администрация в Нова Каховка умря от рани, откакто беше убит през уикенда.
 Атентат умъртви съветски служител в Херсонска област
Атентат умъртви съветски служител в Херсонска област

Колата му е била взривена

Партизаните неведнъж са се опитвали да убият Владимир Салдо, началник на подкрепяната от Русия краткотрайна администрация на област Херсон, предлагайки за него премия от 1 милион гривни (около 25 000 долара). Неговият асистент, Павел Слободчиков, беше прострелян и погубен в автомобила си, а различен чиновник, Дмитрий Савлученко, беше погубен от кола бомба.

Атаките са предиздвикали Москва да изпрати антипартизански елементи в Херсон, сподели Салдо.

" Всеки ден специфични елементи от Русия откриват два или три тайника с оръжия за терористични действия ", сподели Салдо в своя канал в " Телеграм ". " Изземването на оръжия оказва помощ за понижаване на опасността от саботажи. "

В началото на окупацията хиляди поданици. Но съветските военни бързо ги разпръснаха и арестуваха деятели, радикализирайки съпротивата.

Сватбеният фотограф, трансформирал се в деятел, Александър Харчиков, на 41 години, от Скадовск, сподели, че е бил обичай и малтретиран, откакто е бил задържан от съветските сили за сигурност.

" Руснаците ме изтезаваха дълго време. Биха ме с бейзболна бухалка, прищипваха пръстите ми с клещи и ме изтезаваха с електрошок ", сподели Харчиков в телефонно изявление. " Получих разтърсване на мозъка и счупено ребро, само че не им дадох никаква информация и това ме избави. "

Харчиков прекарва 155 дни под съветска окупация, до момента в който не избяга.

" Репресиите се ускоряват. Те основават непоносими условия за украинците, което прави все по-трудно оцеляването под съветска окупация ", сподели той пред АП.

Руснаците са предложили 10 000 рубли (165 долара) на всеки, който кандидатства за съветско поданство, с цел да засилят въздействието си в района, сподели той.

Москва вкара в окупираните райони рублата, пусна съветските мобилни оператори и прекъсна украинската телевизия в региона. На основните площади на градовете са сложени великански екрани, показващи съветски телевизионни излъчвания.
 Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии
Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, само че дейностите й демонстрират противоположното

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, който също е, сподели пред АП, че към 500 украински деятели са били арестувани, като доста от тях са били изтезавани. Някои са в неопределеност месеци след ареста им.

През май и юни партизаните взривиха два железопътни моста в Мелитопол и дерайлираха два съветски военни влака, сподели Фьодоров.

" Съпротивителното придвижване преследва три цели - да унищожи съветското оръжие и средствата за доставката му, да дискредитира и сплаши окупаторите и техните сътрудници и да осведоми украинските специфични служби за позициите на врага ", добави той.

Русия отговори с увеличение на патрулите и осъществяване на постоянни инспекции за тези, обвинени в партизански връзки. По време на такива акции те ревизират телефони и арестуват тези с украински знаци или фотоси на родственици във военни униформи.

" При интервенция по пречистване руснаците запечатват целия квартал, стопират трафика от и към него и методично минават от един адрес в различен. Ако намерят украински знаци или връзка с украинската войска, те слагат всички членове на фамилията във филтрационен лагер ", сподели Фьодоров.

" В най-хубавия случай на хората се споделя: " Махайте се отсам, в случай че сте срещу Русия ", само че се случва и някои хора да изчезнат ", сподели той.

От предвоенното население на Мелитопол от 150 000 души града са напуснали повече от 60 000 души.

Промосковски чиновници се приготвят за, организират акции за сигурност и раздават съветски паспорти, сподели Фьодоров.
 Русия желае цялата Запорожка област
Русия желае цялата Запорожка област

Засега Москва няма надзор върху град Запорожие

" Ние ще осуетим съветския референдум. Няма да допуснем гласоподаване под дулата на съветските оръжия ", сподели той и добави, че не повече от 10% от популацията симпатизира на Москва, а половината са избягали.

Партизаните слагат жълти,ленти на постройките, където ще се гласоподава, предупреждавайки жителите, че могат да станат цел на бомби по време на гласуването.

В антируската опозиция има от радикални деятели до учители и пенсионери, които пеят украински песни в парковете и скрито носят жълто-сини панделки.

" Руснаците чакаха, че ще бъдат посрещнати с цветя, само че се сблъскаха с обстоятелството, че множеството хора се считат за украинци и са подготвени да окажат опозиция под разнообразни форми - от събиране на информация до изгаряне и взривяване на окупаторите ", сподели Олексий Олександров, който притежаваше ресторант в южното пристанище на Мариупол.

В един скорошен жест на непокорство в Мариупол млад мъж, завит в украинско знаме, стоеше на улица до театъра, опустошен от съветските бомби. Снимката се популяризира в украинските медии, а президентът Володимир Зеленски го приветства в послание към нацията.

" Беше доста самоуверено нещо и бих желал да му благодаря за дейностите му ", сподели Зеленски. " Този ​​човек е един от многото хора, които чакат завръщането на Украйна и няма да одобряват окупацията при никакви условия. "

Въпреки че промосковските настроения са мощни в най-вече рускоезичното индустриално сърце на Украйна в Донбас, там също се появи партизанско придвижване.
 Зеленски: Ако има референдуми, Русия да не помни за мира
Зеленски: Ако има референдуми, Русия да не помни за мира

Позицията на Украйна остава непроменена

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай сподели, че шестима съветски бойци са били ранени предишния месец, когато транспортното им средство е било взривено от партизани в град Северодонецк скоро след завладяването му. Те също по този начин са атакували железопътни линии, прекъсвайки доставките на съветски муниции и други доставки.

" Партизаните са работили много сполучливо ", сподели Гайдай пред АП. " Те освен разпространиха листовки. На тяхна сметка се водят и разрушени инфраструктурни уреди. Това оказва помощ доста за закъснение на съветските офанзиви и напредването на руснаците.

Наблюдатели споделят, че партизанското придвижване варира според от района и че е в интерес и на двете страни да се преувеличава обсега му.

" Руснаците го вършат, с цел да оправдаят репресиите си върху окупираните територии, до момента в който украинците се стремят да деморализират съветските сили и да възхваляват техните победи ", сподели Вадим Карасев, началник на основания в Киев мозъчен концерн Institute of Global Strategies. " Трудно е да се повярва на приказките за украинците, които хранят съветските бойци с отровни сладкиши, само че от време на време митовете работят по-добре от обстоятелствата. "
 Как работят украинските партизани
Как работят украинските партизани

Те чакат всеобща поддръжка при украинско контранастъпление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР