Уважаеми съграждани,Всяка година на 12 декември ние почитаме Свети Спиридон,

...
Уважаеми съграждани,Всяка година на 12 декември ние почитаме Свети Спиридон,
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч поздравява занаятчиите за техния празник в деня на Свети Спиридон

Уважаеми съграждани,

Всяка година на 12 декември ние почитаме Свети Спиридон, покровител на занаятчиите. Това е естествено, тъй като „ Алтън Ловеч “ от епохи се слави като занаятчийско-търговско средище. Още през 17 век Евлия  Челеби написа:  „ Този град е благополучен и е ситуиран от двете страни на р. Осъм. Най-прославените му произведения са пъстрите тъкани. “  Тук се раждат още произведения от мека кожа (сахтияни), от дърво, глина и желязо.

Днес потомците на тези майстори могат да се видят в ателиетата на Покрития мост. Това е целогодишно работещата „ Улица на занаятите “, на адрес ул. „ Мостова “ № 1. Това е вековната горделивост на Ловеч, която през днешния ден чества.

Свети Спиридон е един от великите чудотворци на 4 век. На фамозния Никейски събор той, с цел да убеди съперниците си, стиснал една керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода. Това са първоначални детайли, без които нищо не може да се сътвори. Ние пазим и развиваме тези обичаи. Отнасяме се с обич и внимание към всички занаяти. Скоро беше изложбата „ Магията на българския килим “.

Пожелавам на всички майстори, където и да работят,  триумфи в занаята, доста клиенти и сполучливи обществени изяви. На хората, носещи името на Св. Спиридон – Честит имен ден! А на всички  граждани и посетители на Ловеч предлагам – посетете Покрития мост, с цел да усетите същинския Коледен дух с обичайни занаятчийски произведения, лакомства и празнично въодушевление.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР