Уважаеми, инж. Илиев, кои са основните предизвикателства пред Вас на

...
Уважаеми, инж. Илиев, кои са основните предизвикателства пред Вас на
Коментари Харесай

ТЕЦ Бургас продължава да инвестира в производство на зелена енергия

Уважаеми, инж. Илиев, кои са главните провокации пред Вас на фона на енергийна и икономическа рецесия в цяла Европа?

Предизвикателствата в нашата специалност са доста и разнородни. В последните две години, сякаш излизаме и влизаме от една рецесия в друга.  Ако се върнем малко по-назад, тъкмо преди две години се заяви за първите случаи на Коронавирус 19 и в България. Страхът от този чужд за нашите ширини вирус обзе всеки един от нас. Необходимо беше да се подхващат бързи и съответни ограничения, с цел да се резервира животът и здравето на хората. Много е мъчно да се взимат ефикасни решения, когато против теб стои непознатото. Въпреки това считам, че успяхме да овладеем ситуацията и даже за ден да няма спиране на активността ни. Няколко месеца по-късно станахме очевидци на фрапантен скок на цените на европейските пазари на природен газ, въглеродни излъчвания и така нататък Увеличението неизбежно се отрази и у нас. Докато стигнем до днешната обстановка с войната в Украйна, водеща след себе си следващото нарастване в цените освен на газа, само че и всички останали първични материали. Сами виждате, че работим при изключителни условия.

Отделно, в подтекста на Зелената договорка има редица софтуерни новости и условията в активността ни се трансформират. Необходимо е всекидневно запознаване с настоящата информация, касаеща работата и използването й на процедура. Всекидневно се сблъскваме с проблеми в работния развой и с помощта на положителната екипна работа  съумяваме да ги разгадаем по най-хубавия метод. Като началник, постоянно се стремя да бъда в поддръжка на екипа си, стимулирайки ги да дават най-хубавото от себе си при осъществяване на отговорностите.

Скоро завършва отоплителният сезон. Какви са актуалните проекти за рационализация и рехабилитация на централата през лятото?

След края на отоплителния сезон правим рехабилитация на главните системи и уреди, както и по топлопреносната мрежа. Част от тях са с изключение на морално остарели. За да са в положително техническо положение се постанова от време на време да ги ремонтираме или подменяме обособени сектори с нови. Рехабилитацията има за цел повишение на успеваемостта, надеждността и сигурността на работата на централата. Чрез тези дейности  се усъвършенстват системите за ръководство до равнища, отговарящи на най-съвременните стандарти.

Да поговорим и за плана за потребление на биомаса при производството на електро и топлоенергия. Как реализацията на инвестицията ще се отрази на успеваемостта на предприятието?

. Въвеждането на биомаса е дълго премисляно решение в опита ни да намерим най-рационалния, ефикасен и стопански съгласуван метод да сътворяваме още по-чиста сила.

Биомасата е измежду най-екологичните горива, които могат да се употребяват при производството на сила. При изгарянето й няма нездравословно влияние върху околната среда. От друга страна, потреблението нан биогорива дава и опция цената на топлоенергията да се резервира по-достъпна за потребителите, поради рекордно високата стойност на газа в последните месеци. Всички се надяваме цената на „ синьото гориво “ да тръгне надолу.

Проектът е част от нашата цялостна екологична политика. Чрез природния газ и биогоривата ние произвеждаме чиста сила. Решенията, които вземаме, са напълно в сходство с политиката на Европа за понижаване на въглеродните излъчвания. Продължаваме задачата си да доставяме надеждно отопление за клиентите.

Можете ли да обобщите накратко главните политики в активността на сдружението, които дефинират „ Топлофикация Бургас “ като добър шеф?

Ние сме един от огромните работодатели в Бургас. Като виновна компания сме осигурили  добра работна среда и безвредни условия на труд. През годините развиваме нашата организационна просвета, основана на законността, лоялността и честността. В политиката на ръководство на човешките запаси водещите правила, са доверие, отборен дух и ангажираност. Не на последно място - обществената отговорност утвърждава сдружението като влиятелен шеф.

Какви са политиките на сдружението за професионална подготовка на младите експерти?

През годините в сдружението  предоставяме опция за придобиване на на практика опит на младите фрагменти от образователните заведения. По време на практиката при нас те се допират до активността в действителна среда. Нашите експерти предават опита и уменията си на по-младите. След края на стажа резултатите са налице - пред нас виждаме подготвени  бъдещи енергетици. Смятам, че стажантските стратегии улесняват прехода от ученическата пейка към работното място. Ние имаме потребност от от свежите и реформаторски хрумвания на младите, с цел да продължим да модернизираме и развиваме " Топлофикация Бургас ". 

Какво е Вашето обръщение към актуалните и бъдещи Ви сътрудници?

Нека да не престават да обогатяват знанията и уменията си. По този метод ще бъдат в крайник с високотехнологичното развиване на енергийния бранш. Разбира се,  по пътя на кариерното развиване ще се сблъскат с редица професионални провокации. Съветвам ги да не се отхвърлят, а в противен случай, би трябвало да се отнесат отговорно, с нужното самообладание и неизменност.

В края на диалога ни, ще ни споделите ли кои са най-важните задания пред компанията през тази година?

В момента напъните ни са фокусирани върху дейно ръководство на ресурсите с най-модерните и новаторски технологии в страната. Като втора задача сме си сложили поддържането в положително положение на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е произвеждане на чиста и зелена сила от природен газ и биомаса. Благодарение на всички тези старания и вложения се понижава въглеродният отпечатък.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР