Уважаеми дами и господа,С актуализацията на държавния бюджет парламентът прие

...
Уважаеми дами и господа,С актуализацията на държавния бюджет парламентът прие
Коментари Харесай

Енергийните компенсации трябва да са адекватни и справедливи

Уважаеми дами и господа,

С актуализацията на държавния бюджет Народното събрание одобри да бъдат подпомагани компаниите поради повишаването на електричеството. Проблемът е, че помощта е единствено и само за потребителите на електрическа сила, а не на всички енергийни източници.

Подобна „ селективност “ е в прорез както с практиката и политиките на Европейския съюз по принцип, по този начин и с ограниченията по отношение на рецесията на общия енергиен пазар, която в допълнение се утежни от протичащото се в Украйна. Никъде в документите на Европейски Съюз не се дават инструкции обезщетения да се дават единствено за потребителите на един от многото запаси на енергийния пазар. Напротив, енергийните предприятия и техните клиенти следва да се третират еднообразно.

Безспорно е, че към сегашния миг се облагодетелства пазарът на електрическа енергия, което слага всички останали (в това число и потребителите на естествения газ) в неравноправно състояние. Подобен дискриминационен метод е в несъгласие с европейските регламенти и със правосъдната процедура за допустимост на държавната помощ.

Това обаче не е всичко. Държавата позволи фаворизиране на един единствен участник на пазара на природен газ. На 11.08.2022 година с решение на  Министерски съвет бе провиснал заем на „ Булгаргаз “ ЕАД, който по своята същина е държавна помощ, несъвместима с разпоредбите на конкуренцията и общия пазар. Създадените привилегии няма да доведат до възстановяване на изискванията на пазара на природен газ, както в страната, по този начин и в границите на Европейски Съюз. С това решение на Министерски съвет по никакъв метод не се усъвършенстват или подкрепят и потребителите на природен газ, което е в несъгласие с насоките на Европейската комисия.

Затова " Овергаз Мрежи " изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, министъра на енергетиката Росен Христов и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, с което упорства ограниченията за компенсиране на потребителите на сила да се приведат в сходство с разпоредбите на Европейския съюз. Всички участници на пазара би трябвало да бъдат третирани еднообразно, при съблюдаване на правилата на равенството, а всички консуматори на природен газ би трябвало да бъдат съответно и заслужено обезщетени.

Ако бездействието на страната по казуса с неналичието на обезщетения за всички консуматори на природен газ продължи, вредите за участниците на пазара и за самата страна биха били големи. Всяко нарушаване на конкуренцията на пазара основава риск от наказания, възобновяване на непозволено отпуснатите средства под формата на държавна помощ и покриване на вреди, претърпени от всички наранени компании и жители.

 

С почитание,

екипът на  „ Овергаз Мрежи “ АД

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР