Уважаеми дами и господа,Поздравявам Ви по повод честването на Първи

...
Уважаеми дами и господа,Поздравявам Ви по повод честването на Първи
Коментари Харесай

Поздравление на министър Георги Гьоков по повод Деня на труда – 1 май

Уважаеми дами и господа,

Поздравявам Ви във връзка честването на Първи май – Международният ден на труда и работническата взаимност! Отбелязването на днешния ден е световна самодейност, зародила в Съединени американски щати през 1886 година, подбудена от устрема за отбрана на правата на трудещите се и постигането на почтено възнаграждение и обективни условия на труд. Днес, повече от 130 години по-късно, това са наболели и парещи въпроси за нашето общество, които към момента търсят своето решение.

В днешния ден, отдаден на труда, още веднъж желая да подчертая, че съществени цели в работата на Министерството на труда и обществената политика са превъзмогването на явлението „ работещи небогати “, намаляването на неравенствата и бедността, подобряването на изискванията на труд, основаването на благоприятни условия за баланс сред професионалния и фамилния живот, подготовката на работна мощ съгласно условията на актуалния все по-дигитализиращ се свят на труда.

От 1 април минималната работна заплата се усили на 710 лева По-високият й размер ще стимулира търсещите работа и ще способства за понижаване на риска от беднотия измежду работещите. Паралелно с това специалистите от МТСП и обществените сътрудници създават механизъм за определянето на нейния размер съгласно икономическия напредък и общия растеж на приходите в България.

Статистическите данни на Агенцията по заетостта регистрират рекордно ниско ниво ба безработицата под 5%. В същото време е нараснал минималният размер на компенсацията за безработица от 12 на 18 лева дневно, а оптималният – от 74,29 лева на 85,71 лева

Средствата по Националния проект за деяние по заетостта за 2022 година са нараснали с 50 млн. лева Това ще даде опция над 22 000 безработни от уязвимите групи да стартират работа. С тези средства ще се финансира и образованието на над 10 000 души за да станат по-конкурентни на пазара на труда.

Дейността на МТСП през последните месеци бе ориентирана и към подготовката на законопроект за промени в Кодекса на труда, които ще подсигуряват в по-голяма степен правата и ползите на работещите и работодателите посредством повишение на сигурността на трудовите връзки и основаване на по-добри условия за съвместяването на професионалния и персоналния живот. Осигурени са и средства за продължение на антикризисната мярка 60 на 40, посредством което единствено през месеците януари и февруари подкрепихме запазването на над 77 000 работни места.

Уверявам ви, че в бъдеще напъните ни за основаване на обективна и сигурна бизнес среда в България ще продължат. На всички трудещи се поисквам да са здрави, да покачват знанията и уменията си и да се усещат задоволени от резултатите на своя труд.

Честит Първи май!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР