Уважаеми български кметове, от БСП за България“ поискахме изслушване на

...
Уважаеми български кметове, от БСП за България“ поискахме изслушване на
Коментари Харесай

Нинова към министъра на финансите: Искаме гаранции за финансиране на общинските проекти

„ Уважаеми български кметове, от „ Българска социалистическа партия за България “ поискахме чуване на служебните министри на финансите и на районното развиване, с цел да ви помогнем и най-много да помогнем на жителите на общините. Защото сме длъжници и на кметовете, и на жителите на общините. Политическата неустойчивост от последните години в страната и изключително в последните месеци, основава чувство за неустановеност, липсва на информация какво ще стане с плановете, а става дума за планове, които директно засягат хората “.


С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна от парламентарната естрада към кметовете при разкриване на поисканото от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ чуване на служебния министър на финансите Людмила Петкова и на районното развиване – Виолета Коритарова за осъществяването на Инвестиционната стратегия за общинските планове по държавния бюджет за 2024 година


„ Докато тук, от някогашната сглобка продължавате да се карате кой е по-корумпиран, да делите постове, регулатори и власт - всеки ден гледаме репортажи на течаща от чешмите черна вода или пък лееща се по улиците вода, а хората не могат да я употребяват. Редица образци на междуградски пътища с дупки оп половин метър. Започнали и незавършени планове. Ежедневните проблеми само че хората стоят и чакат разправията сред ръководещите “, съобщи още водачът на Българска социалистическа партия и добави:
„ Това беше повода да желаяме това чуване – с цел да внесем изясненост, да знаят кметовете какво ги чака, освен сега, а и до края на годината. Тъй като поради идните избори още известно време ще бъдат в неопределеност по какъв начин ще се развият нещата с плановете “, акцентира Нинова.


Председателят на парламентарната група на българските социалисти се обърна към служебните министри на финансите и районното развиване:
„ След малко ще гласуваме ЗИД на Закона за бюджета. В него има заложени параметри на това какво ще се случва с общинските планове. Ние ще зададем съответни въпроси, само че е доста значимо дали това, което тук е записал господин Василев и предходното държавно управление - ще се случи. Защото, още от края на предходната година, приемайки бюджета за тази - заложихме планове за 2 милиарда. След това се наложи допълнение, корекции, обработка на плановете, разноските стигнаха до 4 милиарда. В момента има отпуснати единствено 400 милиона на Министерство на регионалното развитие “, уточни Нинова.
Тя сложи и въпросите: „ Има подписани и подписани съглашения авансово. Няма провиснал нито един задатък по тези съглашения. Какво ще стане с подписаните съглашения? Ще се подписват ли нови и в какви периоди? Ще дадете ли гаранциите, че бюджетът разполага с тези средства, с цел да може до края на годината да се финансират плановете “.


Корнелия Нинова обърна внимание, че законопроектът, който следва Народно събрание да гласоподава обгръща 3-годишен интервал - бюджета за 2024 г и 3-годишната планирана рамка. По думите й е доста значимо да се знае кои планове са почнали, какви съглашения са сключвани, какви задатъци, с цел да знаят по какъв начин да си разположат хората проектирането, сключването а контракти и търсенето на реализатори във времето.
„ Искаме тези гаранции, тъй като това са ежедневните проблеми на хората. В същото време има неустановеност, няма изясненост, спори се сред предходния и сегашния кабинет за едни 3 милиарда лв., които ги нямало в запаса на бюджета “, стимулира настояването на социалистите за чуването Корнелия Нинова.


И бе безапелационна: „ Искаме ясни и безапелационни отговори през днешния ден. Чакат ги 265 кметове, без значение от цвета на партията, с която са определени. Обръщаме се към всички тях, тъй като във всички 265 общини живеят българи – без значение на коя партия симпатизират. Българи, които си чакат пречиствателна станция, пътя, детската градина и всички ежедневни неща, които ги вълнуват “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР