Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода

...
Uva Nestum е семеен бизнес на няколко поколения от рода
Коментари Харесай

Хотел в лозята

Uva Nestum е фамилен бизнес на няколко генерации от рода Билареви

© Надежда Чипева *Статията е завършена публицистично преди откриването на първите случаи на инфектирани с ковид в България

Всеки човек би трябвало да има план на живота си, казвал архитектът Лило Попов, който проектира бутиковия винен комплекс Uva Nestum Wine & SPA наоколо до град Гоце Делчев. Лозята, винарската маза, паркът, зеленчуковите, овощните градини, петзвездният хотел и развиването на туризма в региона са планът на живота на агронома Иван Биларев, прочут обществено като дълготраен шеф на " Булгартабак холдинг ". Той построява комплекса в продължение на 17 години. Започва с две хрумвания - да създава вино с високо качество, а избата да остане дребна и без опция за разширение. Концепцията за запазването на мащаба в действителност е там, с цел да държи притежателите в първичната им тактика - развиване на винен туризъм, тъй че да не се разсейват към започване на огромно комерсиално винопроизводство. На латински Uva значи грозде, а Nestum е името на река Места, чието поречие е в региона.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Семеен бизнес

Uva Nestum е фамилен бизнес на няколко генерации от рода Билареви. Лозарските насаждения и градините са ситуирани на повърхност от 73 декара и с тях се занимава бащата на Иван Биларев - Атанас Биларев, който също е агроном - лозаро-градинар. Той дава отговор за всичко, което се създава в комплекса и се сервира на гостите - гроздето, биоплодовете и зеленчуците, свободно отглежданите фазани, петли, пуйки, патици, гъски и кокошки.

Комплексен шеф на Uva Nestum е дребната щерка на Иван Биларев, която е приключила мениджмънт във Франция, брачният партньор ѝ също работи в хотела като управител по храните и напитките. Съпругата на Биларев дава отговор за образованията по непознати езици и за представянето на комплекса. Сестра му Магдалена е технолог и дружно със своята най-хубава другарка Роси Георгиева и Димка Медарева подготвят виното.

Самият притежател Иван Биларев се занимава със селско стопанство надалеч преди да бъде поканен в " Булгартабак " като прочут експерт по тютюните преди приватизацията на компанията. По-късно той заема постовете на изпълнителен шеф и пълномощник, а след продажбата се завръща в региона на Гоце Делчев и към своя персонален бизнес план.

От виното към винения туризъм

Лозята са първите насаждения в комплекса, чието създаване е отпреди 17 години. Първоначално са се отглеждали единствено сортове за алено вино - рубин, мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран, а от 2018 година към този момент и тамянка с концепцията през 2020 година избата да има първата си годишна продукция бяло вино.

Капацитетът за произвеждане на избата е до 10 хиляди бутилки вино. То се прави единствено от най-хубавото грозде от сорта и по-късно виното пътува като участник в интернационалните изложби за бутикови серии и е част от прекарването в комплекса.

През последните 10 години избата е имала една доста тежка година, на процедура съвсем нулева за лозята и виното. Това е 2014 година, когато не е имало грозде за бутикова селекция. Тя се създава единствено от лична суровина. Желанието на Иван Биларев е да направи международно прочут български вид.

Капацитетът за произвеждане на избата е 10 хиляди бутилки вино. То се създава единствено от лично грозде

Фотограф: Надежда Чипева
" Оказва се, че в долината на Места рубинът се усеща вкъщи си и се трансформира в неповторимо вино. В цялата котловина хората гледат грозде и създават вино. Има исторически свидетелства - две тракийски светилища, римски мозайки, неразривно свързани с виното ", споделя Екатерина Христова, маркетинг управител на Uva Nestum. Въпреки че поречието на Места е винарски край, избата на комплекса е единствената в региона.

След стопанството и избата на картата му се появяват парк, състезателен център, ресторант, бар и петзвезден хотел. Също като избата той е относително дребен - с 33 стаи на 5000 кв.м, като 2000 кв.м от тях е площта на СПА центъра. Христова не може да пресметна тъкмо размера на инвестицията, за която през годините са теглени и банкови заеми. Според последния доклад на сдружението " Билта " постройките на отворения през 2016 година комплекс са оценени на 4.66 млн. лева (виж карето).

" Идеята е да се чувстваш умерено и нашироко, даже хотелът да е претъпкан. Това е в основата на прекарването винен туризъм. Стараем се всякога това прекарване да бъде друго. " Идеята на проектант Лило Попов е била да " вкара " природата вътре в комплекса - той е по този начин издигнат, че във всяко помещение дава панорама към планините и парка в близост ", отбелязва Екатерина Христова.

Двете вложения

Два пъти годишно в границите на три дни стотината души от екипа се образоват по какъв начин да " влязат в обувките на госта ", да знаят какво би желал да получи като услуга, по какъв начин да сервират на всеки посетител това, което чака. Комплексът работи от три години и половина и в първата от тях е постигнал натовареност от 35%. Във всяка последваща заетостта на стаите нараства.

" В този край фамилията и гостоприемството са доста значими и нашите посетители виждат, че хората от личния състав се усмихват откровено ", споделя Екатерина Христова.

Тя добавя, че две години преди да се появи хотелът, компанията на Биларев влага във възродяването на намиращия се на 7 км от винения комплекс профилакториум в Огняновските минерални бани, който в този момент се назовава Therma Vitae - " Профилакториум Огняново ", прочут като резиденция на Тодор Живков. Минералната вода там е подобаваща за лекуване на болести на опорно-двигателния уред, ендокринната, дихателната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

" В предишното са правени клинични проучвания в продължение на четири години и половина на резултатите от минералната вода върху разнообразни видове болести. Ние стъпихме на това проучване, инвестирахме в най-модерна инсталация и създадохме лечебни пакети ", споделя Екатерина Христова.

Профилакториумът е малко по-голям от Uva Nestum - той има 50 пространства и средногодишна претовареност от над 55%, само че също част от тактиката е посетителите да са измежду зеленина и до планината когато и да е на годината.

Битката за туристи

Най-голямата борба през последните години на екипа на Биларев е да създадат региона различим освен за винен и СПА туризъм, само че и за вътрешен туризъм.

" В това отношение страната е дебитор на бранша. Извън летния и зимния туризъм ние имаме удивителна природа, прелестни места, свързани с гостолюбие, на трето място в Европа сме след Италия и Гърция по археологически артефакти, втори сме по минерални извори и в рамките единствено на 50-100 км може да се преживее и просвета, и природа, и на процедура съвсем всяка форма на туризъм ", отбелязва Екатерина Христова и добавя, че това, което вършат, е не да работят за популяризирането на двата комплекса, а да привлекат хората в региона. Затова вземат участие в туристическите изложби като представители на региона към Гоце Делчев.

" Ние участваме като едно място, тъй като в последна сметка туристически обекти се оферират измежду туристически обекти, винени направления се оферират измежду винени направления, по този начин както книги се продават в книжарницата. И ние не сме съперници. В този регион има хора, които обичат да вървят в къщи за посетители, такива, които избират СПА комплекси, и такива, които се любуват на виното ", отбелязва Христова.

Тя споделя, че по този метод комплексът взе участие в основаването на платформа за винен туризъм в България.

" Преди две години искахме да нареждаме Uva Nestum на картата на винения туризъм и потърсихме карта, на която да могат да се отбележат винените направления. Оказа се, че виното се управлява от голям брой министерства и организации и координация в тези институции стартира да се реализира едвам предходната година (през 2018 година - бел. ред.) с винените направления, които създадоха Министерството на туризма и Министерството на земеделието. Ние попадаме в тях с помощта на многото диалози, които сме провели, и съдействието с общините в Гоце Делчев и Гърмен ", споделя тя и напомня, че в България има два добре създадени винени маршрута в Пловдив и Мелник с помощта на публично-частното партньорство сред избите и общините и е създаден туризъм по метод, по който той се случва във винените страни, а избите се показват дружно на интернационалните изложби.

" Ние използвахме опция, която даваше стратегия " Еразъм+ ", с цел да създадем изцяло безвъзмездна платформа за винен туризъм www.winetrips.eu, в която да бъдат показани винените дестинации в България като региони и всичко, което може да се преживее, обвързвано с виното. В нея към този момент вземат участие над 80 български мазета. И цялата функционалност на платформата е измислена, тъй че да оказва помощ на екскурзианта да откри своето място - вино, места за настаняване, заведения за хранене, забележителности, събития ", споделя Екатерина Христова. Според нея районът има висок капацитет и за СПА и поклоннически туризъм.

Легендите в Огняново гласят, че минералните извори са осветени от св. деятел Павел и по тази причина са лечебни. Имаме косвени доказателства, че това е по този начин. Точно в античния Никополис пъкъл Нестум, който се намира сред Гоце Делчев и Огняново, е открит епископски център с баптистерия, които преди време са били правени единствено тук-там, посетени от първоапостол. Самият свети Павел е покръствал в региона и има писмо до негов възпитаник, че възнамерява да презимува в Никопол. Никополис пъкъл Нестум е един от градовете на успеха на император Траян, а в иконописта в района е оказана особена респект към свети деятел Павел. Числата зад двата хотела

Петзвездният Uva Nestum е в сдружението " Билта ". Неговите годишни доходи през последните две години са по 2.2 млн. лева, а облагата е малко под половин милион лв.. Активите на сдружението са оценени на 7.4 млн. лева, от които постройката е съвсем 5 млн. лева

В сдружението " Аралдика България " пък е огняновската база Therma Vitae. Според Имотния указател постройката и земята е купена от държавна компания през 2013 година против 3.17 млн. лева В доклада за 2018 година земята и постройките са оценени на 2.5 млн. лева, а приходите от съществена активност са малко под 3 млн. лева

Започва подготовка за създаване на ново тяло в хотела, излиза наяве от отчета за активността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР