Утрояването на ядрената енергия до 2050 г. е цел, но

...
Утрояването на ядрената енергия до 2050 г. е цел, но
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Това е важен исторически момент за България! До 2050 година…

Утрояването на нуклеарната сила до 2050 година е цел, само че удвояването й през идващото десетилетие е нужда.
Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев на министерския панел, който се организира след събитието на високо ниво в Дубай, на което България и още 21 страни от четири континента одобриха Декларация за утрояване на нуклеарната сила до 2050 година.
За България приемането на декларацията е значим исторически миг, който демонстрира амбициозните цели на страната ни за реализиране на устойчива декарбонизация, уточни енергийният министър за Българска телеграфна агенция. По думите му комбинацията от нискоемисионна енергетика, каквато е нуклеарната, възобновими енергийни източници, развиване на системи за предпазване на сила, съгласуваност – вътрешна и трансгранична, е бъдещето, за което работим и което е част от разработваната национална енергийна тактика.
България е измежду „ страните с най-конкретно присъединяване “ в Декларацията за утрояване на нуклеарната сила, поради безапелационното ни решение за създаване на блокове Седем и Осем на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “, както във връзка с определената технология „ нуклеарен остров “, по този начин и за цялостния софтуерен комплекс, инфраструктура, генераторни мощности, съгласуваност на системата. Процедурата за блок Седем към този момент е задействана и следва избор на реализатори и дефинитивно сключване на капиталовото решение, а във връзка с блок Осем сме на стадий започване на процеса за оценка за влияние върху околната среда, напомни министър Радев. Той изрази вяра построяването на мощностите да бъде сполучливо, евентуално с разлика от към три години.
Държавата е тази, която би трябвало да бъде вложител и притежател, както и оператор на този тип уреди, акцентира енергийният министър.
Малките модулни реактори – с мощ под 500 мегавата, които мнозина от участниците в събитието обрисуваха като перспективна технология поради тяхната еластичност и употреба, са забавна опция, само че те не могат да бъдат самоцел, означи министър Радев. Технологиите се развиват и би трябвало да следим това развиване, в това число на нуклеарния синтез, добави той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР